De bästa 10×50 kikarna 2023

Rösta på denna artikel
10x50 binoculars

av Richard J. Bartlett

Uppdaterad den: 21 februari 2023

När folk letar efter en bra kikare för alla ändamål investerar de ofta sina pengar i en 10×50-kikare. Med den kraft som behövs för att ge närbilder av nästan alla mål under många olika ljusförhållanden är de det bästa valet för alla, från vandrare och jägare till astronomer och fågelskådare.

Men vad ska du tänka på när du väljer en 10×50-kikare? Och vilka är bäst?

Vad betyder siffrorna?

Du har säkert märkt att alla kikare har två nummer, oavsett om det är 10×50, 8×42, 15×70 eller någon annan kombination. Det första numret anger kikarens förstoring, medan det andra anger objektivlinsernas öppning, mätt i millimeter.

Förstoringen är ganska lätt att förstå – den talar helt enkelt om hur mycket större målet kommer att se ut genom kikaren. I fallet med en 10×50-kikare är förstoringen 10x, så målet kommer att synas tio gånger större.

Den andra siffran, bländaren, fungerar annorlunda men är inte mindre viktig. Bländaren avser de stora objektivlinserna i slutet av kikaren. Det är dessa linser som du riktar mot ditt mål. De mindre linserna i andra änden är okularen som du tittar genom.

Linsernas öppning avgör hur mycket ljus kikaren kan samla in. Ju mer ljus, desto mer detaljer kan du se. På samma sätt gäller att ju större öppning en kikare har, desto svagare objekt kan kikaren upptäcka.

Fågelskådare och alla som använder kikaren på dagtid kanske inte märker någon större skillnad. Men om dina fåglar är aktiva i skymningen, om du använder kikaren för att jaga på natten eller om du gillar astronomi, kan du se mer tack vare den ljusinsamlande kraften hos en större bländare.

Kanske inte överraskande finns det en nackdel: ju större bländare, desto tyngre kikare, och vikten är definitivt en viktig faktor när det gäller att välja rätt kikare för dig.

Varför använda en 10×50 kikare?

Det finns en bra anledning till att 10×50-kikare är standard: de kan användas till nästan alla aktiviteter som du behöver kikare till. Kombinationen av förstoring och bländare gör att du kan se ditt mål på nära håll och under en mängd olika ljusförhållanden.

Detta gör dem till ett idealiskt val för både dag- och nattbruk och för en mängd olika aktiviteter. De är till exempel tillräckligt kraftfulla för att ge fantastiska närbilder av fåglar, flygplan, havsdjur och landskap, medan 50 mm-öppningen samlar tillräckligt med ljus för att de ska kunna användas för fågelskådning i skymningen eller för att titta på stjärnor och jaga på natten.

Hur man väljer den bästa 10×50-kikaren

Det finns ett antal faktorer som du bör ta hänsyn till när du köper en 10×50-kikare, men fyra av de viktigaste faktorerna är:

  • Vikt
  • Prismakonfiguration
  • Optisk kvalitet och beläggningar
  • Vattentålighet

I många avseenden kommer betydelsen av varje faktor att variera beroende på vad du behöver kikaren för. Vikt och prismakonfiguration kan anses vara viktiga oavsett vad, medan optisk kvalitet kan göra stor skillnad om du tänker använda kikaren för astronomi.

Slutligen kan vattentäthet vara viktigt om du tänker använda kikaren på dagtid, men inte lika viktigt för astronomi. När allt kommer omkring kommer du inte att se många stjärnor om det regnar, men du vill ändå välja en kikare som åtminstone är vattenavvisande och helst dimtät.

Vikt

Om du tar med dig kikaren när du vandrar, eller om du gillar fågelskådning eller astronomi och kan komma att använda kikaren under en längre tid, är vikten definitivt en viktig faktor att ta hänsyn till.

Att hålla kikaren mot ögonen i några ögonblick kanske inte orsakar trötthet i armarna, men om du håller kikaren längre än en minut eller två kan det bli ett problem – särskilt om du behöver använda den ofta.

I genomsnitt väger en 10×50-kikare cirka 800 g, men detta kan också bero på prismakonfigurationen (se nedan).

Takprisma och Porroprisma

Prismakonfiguration

Det finns två grundläggande typer av prismakonfigurationer: porro och tak. Porroprismakikare är de traditionella kikare som du ofta har sett i filmer och på TV. De har två stora pipor som är något förskjutna från okularerna, vilket ger kikaren en W-form.

Kikare med takprisma är en nyare uppfinning och blev populära under senare hälften av 1900-talet. De har raka pipor, vilket ger kikaren en H-form, och är utformade för att vara lättare och mer bärbara än sina porroprisma-syskon.

Detta gör dem potentiellt till ett bättre val för vandrare, men en nackdel med deras kompakta design är att bländaröppningarna tenderar att vara på den mindre sidan, de flesta har en maximal bländare på 40 eller 50 mm.

Förutom vikten finns det några andra skillnader att ta hänsyn till. Prismakonfigurationen i kikare med porroprisma ger en något bättre bildkvalitet och de tenderar också att vara lite billigare att tillverka, men priset du betalar kan i hög grad bero på tillverkaren.

Den största skillnaden är i huvudsak vikten och därmed bärbarheten. Om du är vandrare eller har för avsikt att vara mycket på språng kan en kikare med takprisma vara ett bättre alternativ. Om du däremot planerar att stanna på en plats eller om bildkvalitet och bländaröppning är viktigt, är de traditionella porroprismorna förmodligen bäst.

(Och om kikaren är stor och tung kan du alltid ansluta den till ett stativ.)

Optisk kvalitet och beläggningar

Optikens kvalitet kan göra stor skillnad för kvaliteten på den bild du får se. Kikare kan till exempel ibland uppvisa kromatisk aberration; det är regnbågseffekten som du kan se när du tittar på ett objekt med hög kontrast (t.ex. månen). Det är svårt att helt eliminera den, men den är mycket mer märkbar i billigare kikare och i kikare som inte tillverkats av en välrenommerad tillverkare.

Det finns ett antal faktorer som bidrar till bildkvaliteten, men två av de viktigaste är prismatypen och beläggningarna.

Det finns i huvudsak två typer av prismor: BK-7 och BaK-4, där BK-7 är den sämre av de två. Oftast är BK-7 bra, men för en hobby som astronomi är BaK-4 oftast att föredra (men inte nödvändigt).Amatörastronomer använder ofta en stjärna som referenspunkt för fokusering, och att kunna finjustera fokuseringen kan göra stor skillnad.

I vilket fall som helst bör man undvika kikare med andra prismatyper.

Det är en liknande historia när det gäller beläggningarna på optiken. Dessa är antireflexbeläggningar och kan förbättra kvaliteten på den bild som ses genom okularen.

När du köper en kikare är det bara multicoated (MC) och fully multi-coated (FMC) som är lämpliga alternativ. Precis som för prismatyperna är detta de två beläggningar som föredras av välrenommerade tillverkare, så kikare från okända märken som säger att deras optik är ”belagd” bör undvikas.

Vad är skillnaden? Multicoated innebär att en sida av en lins har belagts flera gånger medan de andra linserna har belagts en gång på bara en sida. Fullständigt flergångsbelagd innebär att alla sidor av alla linser har belagts flera gånger.

Vattentålighet

De flesta kikare från välrenommerade tillverkare är vattentäta, men vissa kan hävda att det egentligen är en fråga om personligt val att ha en vattentät kikare. Som tidigare nämnts kan det bero på vad du behöver kikaren till.

Om du är fågelskådare eller vandrare och kan behöva använda kikaren i alla slags väderförhållanden kan en vattentät kikare vara en bra idé. Detta gäller särskilt om du ska använda dem i närheten av vatten, t.ex. i en flod eller på stranden.

Om du tänker använda din kikare för astronomi kanske du inte tycker att det är nödvändigt att ha en vattentät kikare. När allt kommer omkring ser du inte mycket om himlen är mulen och det regnar. Det är dock värt att överväga en dimtät kikare eftersom temperaturen och luftfuktigheten kan få optiken att imma.

Våra 3 bästa 10×50 kikare

Det finns ett antal välrenommerade tillverkare av kikare på marknaden, till exempel Steiner, Celestron, Nikon, Bushnell, Olympus och Pentax. Generellt sett kan man lita på att Steiner och Celestron tillverkar kikare av god kvalitet (eftersom optik är deras affärsområde), medan billiga kikare från okända tillverkare bör undvikas.

Med detta i åtanke är här våra tre bästa 10×50-kikare:

Bäst sammantaget

Bushnell PowerView 10x50
Bushnell PowerView 10x50
Visa på Amazon

Om du letar efter en bra kikare som är allround och inte kostar mycket kan du inte göra fel med Bushnell PowerView 10×50-kikaren. Förutom att de är billiga är dessa porroprismakikupor inte alltför tunga (700 g, 1,5 pund) och har flerväggig optik och ett hyfsat synfält på 341 fot på 1 000 meter.

Nackdelen? Bushnell lovar att de är stöttåliga, men de är inte vattentäta, så det kan vara värt att ha dem inne när det regnar.

Bästa alternativet för utomhusbruk

Vortex Optics Diamondback HD 10x50
Vortex Optics Diamondback HD 10x50
Visa på Amazon

Vortex är ett etablerat amerikanskt företag som specialiserar sig på utomhusutrustning, främst för jägare. Det är därför föga förvånande att deras Diamondback HD 10×50 kikare får så höga betyg för utomhusbruk. Om du letar efter en kvalitativ, robust kikare som klarar nästan allt som miljön kan kasta på dem, så är dessa kikare något för dig.

Förutom det tuffa pansaret som skyddar kikaren mot stötar och fall, kommer du att upptäcka att de också är vattentäta och dimtäta, så du behöver inte lämna dem hemma om det regnar. På samma sätt är optiken helt flerväggig för en klarare, ljusare och mer färgstark bild. När det gäller vikten är dessa 850 g, vilket är ungefär genomsnittligt för en kikare i den här storleken, men priset är lite högre än de flesta.

Bästa budgetalternativet

Celestron UpClose G2 10x50
Celestron UpClose G2 10x50
Visa på Amazon

Celestron har ett utmärkt rykte för att tillverka teleskop, kikare och tillbehör av hög kvalitet, och en av deras mest populära serier är UpClose. De finns i olika storlekar, från 7×35 till 20×50, med 10×50-modellen i mitten. På den positiva sidan är vikten ungefär genomsnittlig (760 g eller 1,7 pund), synfältet är respektabelt (354 fot på 1 000 meter) och de har flerväggig optik.

Även om Celestron är kända för att producera kvalitetsutrustning som passar många olika budgetar (och UpClose G2-kikaren är inget undantag), bör det noteras att den inte har några av de funktioner som du förväntar dig av dyrare modeller. Framför allt har de BK-7-prismor och är vattenavvisande, snarare än vattentäta. Med det sagt är de ett bra val för alla som söker en solid, billig allroundspelare.

Slutsats

När det gäller kikare för alla ändamål är det svårt att slå en 10×50-kikare. De har den perfekta kombinationen av förstoring och bländare, vilket gör att du kan ta med dem nästan var som helst och använda dem under nästan alla förhållanden. När man dessutom betänker att de flesta är lätta och billiga är det lätt att förstå varför så många väljer att använda dem!

Ofta ställda frågor

Vad är en 10×50-kikare bäst för?

Det fina med 10×50-kikare är att de är en enastående allroundkikare. Oavsett om du behöver en kikare för fågelskådning, valskådning, vandring eller astronomi är en bra 10×50-kikare mer än lämplig för uppgiften. De kan producera högkvalitativa närbilder av vad du än vänder dem mot, oavsett om det är djurliv, havsliv, landskap eller till och med natthimlen.

Vilket är bäst, 10×50 eller 20×50?

Det är lite som att jämföra citroner med apelsiner, det beror på vad du behöver dem till. Även om en 20×50-kikare har dubbelt så hög förstoring betyder det inte att du ser mer, eftersom båda har samma bländare (50 mm) och därför kan samla in samma mängd ljus.

Du ser målet och samma mängd detaljer, men målet är dubbelt så stort i 20×50:orna. Detta är förmodligen bra för dagtid (t.ex. för fågelskådning) men inte så bra för astronomi. Om du tittar på Plejaderna kommer du inte att se fler stjärnor i 20×50:an, utan stjärnorna kommer helt enkelt att verka större och fylla en större del av synfältet.

Är en 10×50 kikare bra för astronomi?

Det korta svaret är ja, de är idealiska, särskilt om du är nybörjare, eftersom 10×50-kikare är en bra kompromiss mellan styrka och vikt. Mindre och lättare kikare har ofta lägre förstoringar och mindre öppningar, vilket gör det svårt att se svagare objekt. Större och kraftfullare kikare (t.ex. 15×70) tenderar dock att vara tunga och kräver ofta ett stativ. En bra 10×50-kikare har både den förstoring och öppning du behöver, men väger inte så mycket att du får svårt att använda den.

Richard J. Bartlett

Born and raised in England, Richard has had a passion for the stars since the age of six and has been writing about astronomy for 20 years. During that time, he’s had the opportunity to use a wide selection of binoculars, both for astronomy and daytime use, and owns more than ten binoculars himself. Richard now lives in southern California, and can often be found outside with his binoculars whenever the skies are clear.

Kommentarer

Lämna en kommentar

Din kommentar kommer vid behov att revideras av webbplatsen.