De bästa budgetkikarna 2023

Rösta på denna artikel
Cheap binoculars

av Richard J. Bartlett

Uppdaterad den: 18 februari 2023

Kikare kan användas för många olika aktiviteter. Oavsett om du vill observera fåglar, vandra, jaga eller titta på stjärnor finns det kikare som passar perfekt för dina behov. Det bästa av allt är att du inte behöver göra avkall på kvalitet eller funktionalitet om du har en liten budget. Kikare idag är lika varierande som de aktiviteter du kan använda dem till, så var ska du börja? Vad ska du tänka på när du väljer kikare? Och vilka är de bästa budgetkikarna 2023?

Vad kan en kikare användas till?

Frågan här är inte så mycket ”varför använda kikare?” utan snarare ”varför skulle du inte använda kikare?”. Med en kikare kan du se avlägsna objekt på nära håll och med mycket större detaljrikedom än vad du skulle kunna göra med blotta ögat. Som sådana kan de anses vara nödvändiga för en mängd olika verksamheter, bland annat:

 • Astronomi
 • Fågelskådning
 • Konserter
 • Vandring
 • Jakt
 • Segling
 • Valskådning

Även om det är sant att vissa kikare är bättre lämpade för vissa aktiviteter är det fullt möjligt att hitta kikare som fungerar som ett perfekt tillbehör att ta med sig – oavsett aktivitet eller budget.

Du kanske också tänker att kikare kan vara stora, skrymmande och tunga och att du förmodligen inte gillar tanken på att bära dem runt halsen eller över axeln. Du vill framför allt inte drabbas av armtrötthet om du vill observera något under en längre tid.

Lyckligtvis är moderna kikare ofta utformade för att vara kompakta och bärbara, vilket gör det möjligt att hitta en bra allroundlösning som kan tas med och användas nästan var som helst. Finns det kikare av god kvalitet för allmänt bruk som du kan köpa på en budget? Eller ska du förvänta dig att investera mer pengar i stället?

Hur man väljer den bästa kikaren

När det gäller att välja den bästa allroundkikaren för en budgetkikare är det bra att tänka på vad du främst kommer att använda kikaren till. En större bländare kan vara bättre lämpad för aktiviteter i svagt ljus eller nattetid (t.ex. astronomi), medan en lägre förstoring kan vara bäst för segling.

När du väl har förstått vilka behov du har är det lättare att förstå de olika faktorer som kan påverka ditt beslut. De flesta aktiviteter kräver att du har följande faktorer i åtanke:

 • Förstoring
 • Bländare och vikt
 • Miljön

Om du har köpt eller använt en kikare tidigare vet du förmodligen att dessa två siffror alltid anges i förväg när det gäller förstoring och bländare. Du kan till exempel se en kikare som är 10×50, vilket innebär att förstoringen är 10x och öppningen 50 mm.

Låt oss titta närmare på vad detta innebär och hur var och en av dessa faktorer spelar roll för din verksamhet.

Förstoring

Förstoring är naturligtvis en indikator på hur mycket större/närmare ett objekt kommer att synas genom kikaren. En förstoring på 10x visar målet som om det vore 10x större, eller, för att uttrycka det på ett annat sätt, som om det vore 10x närmare.

Man kan vara förlåten för att tro att förstoringen är viktigast – är inte hela poängen med kikare att titta på något som är långt borta som om det vore på nära håll? Men ibland är mindre mer, och det kan vara fallet här.

Det finns flera anledningar till detta:

 1. En högre förstoring kan minska synfältet, så att du ser mindre av omgivningen. Om du vandrar och vill njuta av landskapet ser du faktiskt mindre av det med en högre förstoring.
 2. Eftersom en högre förstoring begränsar synfältet kan det bli svårare att hitta och följa målet. Till att börja med är det lite svårare att hitta målet eftersom den högre förstoringen kräver att du siktar mer exakt. På samma sätt kan stjärnkikare ha svårt att hitta ett objekt med en 20x kikare, eftersom det mindre synfältet kan göra det svårare att hoppa till målet. Om du tittar på ett rörligt mål som plötsligt försvinner ur bild kan en högre förstoring göra det svårare att spåra och hitta det igen.
 3. Alla människor har naturligt nog händer och armar som skakar i någon mån. Normalt sett skulle du inte märka det, men när du håller kikaren mot ögonen blir rörelsen tydligare eftersom de små rörelserna förstoras av kikaren. Ju högre förstoring, desto mer skakar bilden. Ju tyngre kikaren är, desto mer tröttas dina armar, vilket också leder till att du skakar. Om du befinner dig på en sjö eller på havet förvärras situationen ytterligare av båtens gungning.

Generellt sett har kikare förstoringar som sträcker sig från 6x till 25x, där förstoringar på 10x och lägre är de mest populära. Du kommer att se att 12x, 15x och 20x också finns tillgängliga, men om du inte har en särskild anledning att kräva en högre förstoring tycker de flesta att 10x är mer än tillräckligt.

Astronomer kan till exempel ha behov av 15x eller 20x, eftersom många av natthimlen är små och gynnas av att förstoras. Om du är vandrare och letar efter natursköna vyer, eller om du tänker använda kikaren på en båt, är det bättre med en lägre förstoring på mellan 6x och 8x.

( Håll dig för övrigt borta från kikare med zoomförstoring, eftersom dessa ofta ger en sämre bild.)

Bländare och vikt

Även om förstoringen är viktig skulle den betyda mycket mindre om det inte vore för bländare. Kikare öppning anger storleken på de objektivlinser som vänds mot målet (i stället för de okular som du tittar genom) och mäts i millimeter.

Som tidigare nämnts har t.ex. en 10×50-kikare en förstoring på 10x och en öppning på 50 mm.

Varför är detta viktigt? Bländaren bestämmer hur mycket ljus kikaren kan samla in, vilket kan vara viktigt i situationer med svagt ljus. Nattliga jägare och astronomer behöver den här förmågan att samla ljus; det gör det lättare för jägare att spåra sitt mål i mörkret och för astronomer att lokalisera ett svagt mål på natthimlen.

Under dagtid kan den också påverka bildens ljusstyrka, vilket kan vara viktigt för fågelskådare och jägare som vill se markeringar på sitt mål.

Kikare finns i en rad olika öppningar, från kompakta kikare på 20 mm till jättar på 100 mm. Men som du kanske förväntar dig finns det en kompromiss här: ju större bländare, desto tyngre och dyrare kikare.

Om du ska gå på konsert eller letar efter en kikare för att ta med dig på en vandring bör en mindre bländare på mellan 20 och 40 mm räcka, medan jägare, fågelskådare och astronomer kanske föredrar en bländare på cirka 40 eller 50 mm.

Om du till exempel är astronom vill du förmodligen titta på Plejaderna. Om du hade två kikare – en 10×50 och en 20×25 – skulle klustret verka dubbelt så stort i 20x, men du skulle faktiskt se fler stjärnor i 10×50. Det beror på att 50 mm-öppningen kan samla in mer ljus, vilket gör det möjligt att se de svagare stjärnorna.

Större bländare på mellan 60 och 100 mm används bäst med ett stativ, eftersom deras vikt kan göra dem obekväma att använda i mer än några sekunder åt gången. Med detta i åtanke är större bländare bättre lämpade för situationer där du kanske stannar kvar i några timmar åt gången.

Miljön

När vi tänker på kikare och miljö tänker vi egentligen på vädret och på att skydda din kikare mot stötar och fall.

Om du till exempel ska vara ute när det regnar vill du se till att din kikare är vattentät, och du kanske också vill överväga en dimtät kikare. Om du kommer att vistas mycket i närheten av vatten (t.ex. en flod, en sjö eller havet) bör du överväga en vattenskyddad kikare.

Tyvärr är det inte alla kikare som är byggda enligt dessa standarder, och det kan hända att modeller i den nedre delen av prisskalan saknar dessa funktioner.

Om du är orolig för att slå eller tappa din kikare bör du också leta efter stöttåliga kikare, men de bästa av dessa är ofta specialprodukter som kan vara dyra. Många av de populära modellerna på marknaden har en gummibeklädnad som ska skydda kikaren mot oavsiktliga stötar, men som kanske inte räcker för att förhindra skador om kikaren tappas mot hårt underlag.

Våra 3 bästa budgetkikare

Med hänsyn till alla de överväganden som nämns ovan är det här våra tre bästa budgetkikare för 2023:

Bäst totalt sett

Celestron UpClose G2 10x50
Celestron UpClose G2 10x50
Visa på Amazon

Celestron är ett amerikanskt företag som specialiserar sig på en rad optiska produkter, med särskilt fokus på kikare och teleskop. Det är en respekterad tillverkare som är känd för att producera kvalitetsprodukter till ett överkomligt pris, inklusive ett antal kikarsortiment som passar olika aktiviteter och budgetar.

Av dessa får du förmodligen mest för pengarna med UpClose G2 10×50-kikaren. Dessa är ett bra val om du letar efter en bra, billig 10×50:a. Det är en traditionell kikare med porroprisma, vilket gör den lite tyngre, men 50 mm bländare innebär att den kan användas i alla ljusförhållanden och för alla typer av aktiviteter. Alternativt, om du behöver något lättare och aperturen inte är ett problem, kan du överväga UpClose G2 10×25. Du får halva bländaröppningen, men med mindre än halva vikten och samma förstoring, vilket gör detta till ett potentiellt bättre alternativ för aktiviteter på dagen.

Bästa lättviktsalternativet

Steiner Safari UltraSharp 8x22
Steiner Safari UltraSharp 8x22
Visa på Amazon

Om du planerar att ta med dig kikaren på vandring vill du förmodligen ha en kompakt och lätt kikare som lätt kan bäras och användas när som helst. Det innebär att du måste välja en kikare med mindre öppning, men det betyder inte att du behöver kompromissa med kvaliteten.

Steiner, en annan välrenommerad tillverkare, har tillverkat optisk utrustning sedan 1947. Safari UltraSharp 8×22 väger bara 228 g (mindre än en tredjedel av Celestrons G2 10×50) och är dessutom vattentät, vilket gör detta till ett utmärkt val för vandrare som vill vandra i alla väder. Nackdelen? 25 mm-öppningen kanske inte är lämplig för svagt ljus, nattlig jakt eller astronomi, men om du behöver en hållbar och billig kvalitetskikare för regelbunden användning på dagtid kan detta vara något för dig.

Bästa alternativet med högre förstoring

Bushnell Pacifica 20x50
Bushnell Pacifica 20x50
Visa på Amazon

Behöver du något med lite mer kraft? Du kanske planerar en nattlig jaktresa eller en natt ute under stjärnorna. Om du vill ha en högre förstoring behöver du i vilket fall som helst den bländare som passar till den. Om Celestrons G2 UpClose 10×50-kikare inte räcker till kan du överväga Bushnell Pacifica 20×50.

Förutom att kikaren har en förstoring på 20x och en bländare på 50 mm är den också vattentät, vilket kan vara användbart om du har svårt att se bäckar och floder i mörkret! Nackdelen är att de väger 1 kg, vilket gör dem till de tyngsta av våra tre val, så om du tänker stanna på samma plats ett tag är det nog bäst att ta med ett stativ.

Slutsats

En bra kikare behöver inte kosta mycket pengar, och om du har en liten budget kan du spara pengar utan att ge avkall på kvaliteten. Detta kan vara ett stort plus om du tillbringar mycket tid utomhus och din kikare riskerar att tappas bort eller gå sönder! Oavsett om du vandrar, jagar, observerar fåglar eller tittar på stjärnor finns det många alternativ, vilket gör det möjligt att få det du behöver utan att kompromissa med det du vill ha.

Ofta ställda frågor

Hur mycket kostar en bra kikare?

Kikare kan variera mycket i pris, men det betyder inte nödvändigtvis att dyrare kikare är bättre lämpade för din hobby. Kikare av hög kvalitet kan ha elektroniska komponenter som stabiliserar bilden eller en mycket tuff armering som är byggd för att tåla även de hårdaste stötarna. Du kanske också upptäcker att dyra kikare har bättre kvalitet på optiken. Men om du bara letar efter en bra, ”vardaglig” kikare med flera användningsområden behöver du inte spendera så mycket pengar alls.

Vilka är de olika typerna av kikare?

I huvudsak finns det två typer av kikare: porroprisma och takprisma. Traditionella kikare med porroprisma har pipor som är lite förskjutna från okularen, vilket ger kikaren en W-form. De nyare takprismakikarna har raka pipor och en H-form. Kikare med takprisma är utformade för att vara lättare och mer kompakta än porroprismor, men de tenderar att ha mindre bländare och därmed mindre kraftfulla.

Vad ska jag tänka på när jag köper en kikare?

Förutom de punkter som nämns ovan (förstoring, bländare, vikt, pansar och väderskydd) är det bra att känna till vilka beläggningar som används på optiken. Nöj dig aldrig med mindre än flerväggig optik (MC), och helt flerväggig optik (FMC) är det bästa alternativet. Det finns två vanliga prismatyper – BaK-4 och BK-7 – varav BaK-4 ger en bättre bildkvalitet. Slutligen bör du alltid läsa recensioner, be om råd när du kan och vara försiktig med varumärken som du inte känner till. Några välkända och respekterade märken är Alpine, Bushnell, Celestron, Nikon, Orion, Steiner, Vixen och Zeiss.

Richard J. Bartlett

Born and raised in England, Richard has had a passion for the stars since the age of six and has been writing about astronomy for 20 years. During that time, he’s had the opportunity to use a wide selection of binoculars, both for astronomy and daytime use, and owns more than ten binoculars himself. Richard now lives in southern California, and can often be found outside with his binoculars whenever the skies are clear.

Kommentarer

Lämna en kommentar

Din kommentar kommer vid behov att revideras av webbplatsen.