De bästa kikarna för barn 2023

Rösta på denna artikel

av Richard J. Bartlett

Uppdaterad den: 18 februari 2023

Barn är naturligt nyfikna och älskar att utforska världen omkring dem. De älskar att vara äventyrliga, och det inkluderar att vara utomhus och njuta av naturen. Kikare är ett utmärkt sätt för barn att få ut mer av sina utomhusäventyr, och om ditt barn också älskar stjärnorna är de ett utmärkt sätt att introducera ditt barn till astronomi innan du binder dig till att köpa ett teleskop.

Den goda nyheten är att kikare för barn inte behöver vara leksaker, och de behöver inte heller vara dyra. Vi har gjort forskningen åt dig och valt ut de bästa kikarna som både ditt barn och du kan ha glädje av.

Varför köpa kikare till barn?

Om ditt barn älskar att utforska, vilket många gör, kommer det att älska kikare. Barn vill se saker på nära håll, och att inte kunna nå de fascinerande, avlägsna vyerna kan vara frustrerande. Det är där kikaren kommer in i bilden. En kikare kan föra de oåtkomliga föremålen närmare och ge barnen möjlighet att på ett säkert sätt utforska och undersöka sin värld och universum utanför den.

Kikare är ett utmärkt sätt för barn att lära sig mer om världen omkring dem, oavsett om de vill titta på fåglar, valar, stjärnor eller bara njuta av landskapet. De kan inte bara hjälpa barnen att identifiera fåglar och djur, utan också hjälpa barnen att lära sig stjärnor och konstellationer.

Hur man väljer den bästa kikaren för barn

När det gäller valet av kikare för barn bör vikten vara en av de viktigaste faktorerna. Traditionella porroprismakikare (formade som ett W) kan vara tunga, medan de nyare, mer kompakta takprismakikarna (formade som ett H) är utformade för att vara lättare. Dessa är därför lättare för barn att hålla och använda och är därför ett bättre val för barn.

En annan faktor som påverkar kikarens vikt är objektivlinsernas öppning. Närmare bestämt är objektivlinser de större linser som pekar mot ditt mål, snarare än okularen som du tittar genom.

Bländaren kan vara viktig eftersom den bestämmer hur mycket ljus kikaren kan samla in, men eftersom linserna är gjorda av glas kommer större linser att leda till att kikaren väger mer. Bländaren mäts i millimeter och varierar vanligtvis mellan 20 mm och 70 mm.

Om ditt barn är intresserad av att titta på fåglar, valar, vandra eller bara njuta av landskapet räcker det förmodligen med en bländare mellan 20 och 35 mm. Men om de också gillar att titta på stjärnor måste du leta efter en bländare på 30 mm eller mer.

Lägre bländare är vanligtvis bra för dagtid, när det finns gott om ljus, men många astronomiska objekt är svaga och kräver kikare med större bländare som kan samla in mer ljus.

Många amatörastronomer vill därför använda en 10×50-kikare – men vad betyder det egentligen?

Takprisma

Siffror som du bör känna till

Alla kikare har två nummer och du hör ofta folk använda dessa nummer för att beskriva den kikare de använder. Du kan till exempel höra någon tala om en 8×40-kikare eller 10×50. Men vad betyder dessa siffror?

Som tur är är dessa siffror lätta att förstå. Det första anger förstoringen. En 8×40-kikare har alltså en förstoring på 8x, medan en 10×50-kikare har en förstoring på 10x.

Den andra siffran är objektivlinsernas öppning, mätt i millimeter. Som diskuterats ovan bestämmer öppningen hur mycket ljus kikaren kan samla in. Ju mer ljus de kan samla in, desto svagare objekt kan du se – en viktig faktor för astronomi. Du ser också mer detaljer med kikare med större bländare, och i teorin borde bildkvaliteten också vara bättre.

Detaljer och bildkvalitet bestäms också av optikens kvalitet (dvs. linserna och prismorna), men även om detta är viktigt för fågelskådare och amatörastronomer är det vanligtvis inte lika viktigt för barn, särskilt eftersom detta vanligtvis bara är ett problem med billigare kikare av generiska märken. (Var och en av våra val kommer från en välrenommerad tillverkare, så kvaliteten är inget problem.)

Våra 3 bästa kikare för barn

Som man kan förvänta sig kan valet av rätt kikare verkligen bero på vem som ska använda dem och vad de ska användas till. Som tidigare nämnts är vikten viktig, särskilt för yngre barn, medan stjärnkikare kommer att behöva en större bländare. Vi bör också överväga ett mellanalternativ för barn som kommer att vilja använda sin kikare både dag och natt.

Oavsett vilken kikare du väljer och vem som använder den måste säkerheten alltid komma i första hand. Använd ALDRIG kikaren för att titta direkt på solen, eftersom detta kan orsaka skador på ögonen och permanent blindhet!

Med det i åtanke är här våra tre bästa kikare för barn:

Bäst totalt set

Celestron Nature DX 8x32
Celestron Nature DX 8x32
Visa på Amazon

Om ditt barn behöver något som är tillräckligt lätt för att vandra, men också tillräckligt bra för att titta på stjärnor, kan du inte göra fel med Celestron Nature DX 8×32. Celestron är en världsledande tillverkare av både kikare och teleskop och deras kikare får höga betyg av både fågelskådare, vandrare och amatörastronomer.

Som namnet antyder har Celestron Nature DX-kikaren utformats för vandrare och naturälskare, med ett robust, vattentätt hölje som ska skydda optiken mot oavsiktliga skador. Du hittar också ett bekvämt synfält på 388 fot på 1 000 meter, eller motsvarande 7,4 grader av himlen.

Det gör dem till ett utmärkt val för alla familjer som älskar att både vandra och campa, men de har också tillräckligt med kraft och bländare för att kunna användas även för att titta på stjärnor. Nackdelen är att dessa inte är de lättaste, men med 567 gram (1,25 pund) är de fortfarande lätta nog för att nästan alla ska kunna använda dem.

Bäst för yngre barn

Steiner Safari UltraSharp 8x22
Steiner Safari UltraSharp 8x22
Visa på Amazon

Om du letar efter en kikare för yngre barn är Steiner Safari UltraSharp 8×22 ett utmärkt val. Steiner, liksom Celestron, är ett mycket välrenommerat märke och just dessa kikare har ett antal fantastiska funktioner. Till att börja med är de mycket lätta; med bara 228 gram (ett halvt kilo) kommer barn (och vuxna!) i alla åldrar att kunna bära dem och använda dem under längre perioder utan att oroa sig för armvärk eller annan trötthet.

Den 8-faldiga förstoringen och 22 mm bländare är perfekt för användning på dagen, och med ett synfält på 410 fot på 1 000 meter (7,8 grader av himlen) kommer barnen att älska att kunna se mer av sin omgivning. De är också billiga, så om de försvinner eller skadas av misstag kommer din plånbok inte att skadas alltför mycket.

Nackdelen? Medan förstoringen och bländaröppningen är bra för allmän användning på dagen, är den inte så bra för att titta på stjärnor. Men eftersom den är stor och ljusstark är månen inget problem, vilket är lika bra eftersom dina barn troligen kommer att titta mest på den!

Ett barn med kikare

Bäst för att titta på stjärnor

Vortex Optics Diamondback HD 10x50
Vortex Optics Diamondback HD 10x50
Visa på Amazon

Om dina barn älskar att titta på stjärnor lika mycket som att titta på naturen är Vortex Optics Diamondback HD 10×50 kikare ett bra val. De har både förstoring (10x) och öppning (50 mm) för att ge enastående vyer av månen och andra objekt på den djupa himlen, och även om förstoringen innebär ett mindre synfält (315 fot på 1 000 meter, eller 6,0 grader av himlen) kommer det inte att vara någon större begränsning när du vandrar eller campar under stjärnorna.

Det innebär att barnen kan njuta av fantastisk utsikt över vad de vill utforska – oavsett om det är på dag eller natt. Nackdelen är att de är större än våra andra val, de är tyngre (851 gram eller nästan två pund) och kostar lite mer, men om dina barn vill utforska universum ovanför deras huvuden lika mycket som jorden under deras fötter är det här ett bra alternativ.

Slutsats

Kikare för barn behöver inte vara leksaker och de behöver inte vara dyra. Det finns några utmärkta alternativ för barn, oavsett ålder, intressen och budget. En bra kikare kan hjälpa dina barn att utforska mer och öppna ögonen för världen och det universum de lever i.

Ofta ställda frågor

I vilken ålder kan ett barn använda kikare?

Realistiskt sett kan alla barn som är minst tre år gamla använda kikare. Det viktigaste är förmodligen att barnet har en god hand- och ögonkoordination (så att det vet hur man siktar med kikaren) och att det kan hålla kikaren utan att tappa den. Om de också kan fokusera kikaren är det ett plus, men annars måste du kanske fokusera sikten åt dem.

Hur väljer man kikare för barn?

Vikt och storlek spelar en stor roll i beslutsprocessen, vilket är anledningen till att våra val är kikare med takprisma. Dessa är särskilt utformade för att vara mer kompakta och lätta, vilket gör dem lämpliga för både vandrare och barn. Till skillnad från de större (och tyngre) traditionella porroprismakikarna gör deras lilla storlek och lätta konstruktion att de kan tas med och användas under längre perioder utan att orsaka trötthet i armarna.

Vilken upplösning är bäst för barnkikare?

Generellt sett är en förstoring på cirka 8x och en bländare på 20-30 mm bra för de flesta barn. På så sätt kan de få en bra bild av sin omgivning och njuta av allt från att spåra vilda djur i skogen till att titta på valar i vattnet. Om du behöver en kikare för att titta på stjärnor och astronomi är det oftast bäst att välja något större, till exempel en 10×50-kikare, eftersom de mindre alternativen kanske inte har tillräcklig kraft för att upptäcka de svagare objekten (även om de mindre kikarna kommer att vara bra för att observera månen).

Richard J. Bartlett

Born and raised in England, Richard has had a passion for the stars since the age of six and has been writing about astronomy for 20 years. During that time, he’s had the opportunity to use a wide selection of binoculars, both for astronomy and daytime use, and owns more than ten binoculars himself. Richard now lives in southern California, and can often be found outside with his binoculars whenever the skies are clear.

Kommentarer

Lämna en kommentar

Din kommentar kommer vid behov att revideras av webbplatsen.