De bästa kikarna för jakt 2023

Rösta på denna artikel
binoculars for hunting

av Richard J. Bartlett

Uppdaterad den: 18 februari 2023

Kikare är viktiga för många hobbyer och aktiviteter utomhus, till exempel astronomi, fågelskådning och naturligtvis jakt. När det gäller jakt kan man faktiskt hävda att kikare är lika viktiga som gevär och kikarsikte. Att sikta med kikare gör det lättare att lokalisera och spåra ditt mål, och utan kikare är du beroende av enbart din skarpa syn. Men vad ska du tänka på när du väljer kikare för jakt? Och vilka är de bästa jaktkikarna 2023?

Varför använda kikare vid jakt?

Frågan här är inte så mycket ”varför använda kikare vid jakt?”, utan snarare ”varför skulle du inte använda kikare vid jakt?”. Din syn kan vara bra och du kan vara mycket skicklig på att upptäcka ditt byte, men med en kikare kan du se mycket längre. De kan hjälpa dig att hitta och spåra ditt mål på större avstånd.

Du kanske också har övervägt att använda ett spotting scope och undrar vad som är bäst. Det finns naturligtvis några viktiga skillnader, och båda har sina för- och nackdelar.

KikareTeleskop
Vanligtvis handhållen, men kan användas med ett stativ.Kan användas för hand, men bättre med ett stativ.
Fast förstoring, vanligtvis mellan 6x och 20x.Variabel förstoring, vanligtvis mellan 20x och 60x.
Lättare än kikarsikten (cirka 600 g)Tyngre än en kikare (cirka 1500 g)
Kompakt och bärbarKan vara mer skrymmande, men ändå bärbar
Bländare mellan 20 och 70 mmBländare mellan 60 och 90 mm.
Används bäst för att snabbt lokalisera ett potentiellt mål.Används bäst för att identifiera och spåra ett mål.

Det finns några saker att tänka på här.

Kikare är lätta, kompakta, mycket bärbara och kan användas för glasögonblick på ett ögonblick. Du kan fästa dem på ett stativ, men de är bäst om du håller dem med bara händerna. Därför är de idealiska för både glasögon och för att spåra mål när du är på språng.

Spotting scopes kan hållas för hand (särskilt med en rak spotter), men det är bättre att använda ett stativ. Eftersom de har en högre förstoring kommer du att märka att siktet kommer att skaka mer när du håller kikarsiktet mot ögat, så om du monterar kikarsiktet på ett stativ kommer siktet att vara stabilt.

Spotting scopes har också en objektivlins med större öppning och väger därför mer. Det gör dem mindre bärbara och kräver lite mer tid att sätta upp. Spotting scopes är därför bättre lämpade för situationer där du vill ta dig tid att se, identifiera och spåra ditt mål innan du gör ditt drag.

Som en sidonote kan spotting scopes variera sin förstoring, vilket gör att du kan zooma in och ut. Förstoringen är också större – ofta omkring tre gånger större än för en vanlig kikare. Det finns kikare med zoomfunktion på marknaden, men de tenderar att ge en sämre bild än kikare med fast förstoring.

Hur man väljer den bästa kikaren för jakt

När det gäller att välja den bästa kikaren för jakt finns det ett antal faktorer som du bör tänka på:

  • Förstoring och bländare
  • Storlek och vikt
  • Miljön

Förstoring och bländare

Det finns alltid två nummer i samband med kikare. Du kan till exempel se en kikare som anges vara 10×50, men vad betyder dessa siffror?

Den första siffran anger förstoringen, som i det här exemplet är 10x. Den andra siffran anger objektivlinsernas öppning. Detta är de stora linserna som är riktade mot ditt mål, med öppningen mätt i millimeter. I exemplet har kikaren en öppning på 50 mm.

Till viss del beror den förstoring du behöver på den miljö du befinner dig i. En lägre förstoring är bättre lämpad för områden där du har sämre sikt, t.ex. i en skog eller ett skogsområde. Om du däremot befinner dig på ett öppet område med milsvid sikt är det bäst att använda en högre förstoring.

Kikarens öppning avgör hur mycket ljus kikaren kan samla in. Om du jagar i dagsljus (särskilt i ljusa väderförhållanden) behöver du inte mycket bländare, men Om du jagar i skymning eller på natten kan du behöva en kikare med större öppning. På så sätt kan du se detaljer och markeringar på målet och göra det lättare att identifiera målet.

Det är värt att notera att en högre förstoring inte nödvändigtvis innebär att du ser fler detaljer, och det är här som bländaren också spelar in. Om du till exempel har både en 10×25-kikare och en 10×50-kikare kommer bilden att vara lika stor i båda. Med en 10×50-kikare kan du dock se fler detaljer i svagt ljus.

Nackdelen är att eftersom större öppningar kräver mer glas tenderar kikare med större öppningar att väga mer.

Storlek och vikt

Storlek och vikt kan vara ett stort problem när det gäller kikare, särskilt om du rör dig mycket. Med detta i åtanke har tillverkarna strävat efter att tillverka kikare som är kompakta och lätta, samtidigt som de erbjuder den kvalitet som kunderna förväntar sig.

Därför finns det två typer av kikare: den traditionella porroprisman och den nyare takprisman.

De traditionella porroprismakikarna har pipor som är något förskjutna från kikaren, vilket ger dem den välkända W-formen.

Under de senaste åren har kikare med takprisma ökat i popularitet. De är utformade för att vara mer kompakta och lättare och har pipor som ligger i linje med okularen, vilket ger dem en H-form.

Den största skillnaden mellan dem handlar om bländare och därmed om vikt. Eftersom traditionella kikare med porroprisma har objektivlinser som ligger längre ifrån varandra kan de ha större öppningar. Detta gör det naturligtvis möjligt att se bättre i mörker, men det resulterar också i större kikare som väger mer.

Omvänt har kikare med takprisma tunnor som ligger närmare varandra och måste därför ha mindre bländare. Även om kikare med takprisma är mindre och väger mindre kan de inte samla in lika mycket ljus.

Traditionella kikare med porroprisma har en öppning som vanligtvis är max 70 mm, medan kikare med takprisma vanligtvis inte är större än 50 mm.

Slutligen, på grund av optikens interna konfiguration får du vanligtvis en bättre bildkvalitet med traditionella porroprismor, men detta beror också på kvaliteten på själva prismorna och vilken typ av beläggning som används på optiken (se FAQ nedan).

I praktiken är det kanske inte så stor skillnad, men dessa riktlinjer kan vara användbara:

  • För dagtid är takprismakikare med mindre bländare bra.
  • För användning under dagtid och i skymning är takprismakikare med större bländare (50 mm, till exempel) att föredra.
  • För användning i skymning/natt kan du med en traditionell porroprismakikare se mer.

Miljön

Låt oss vara ärliga – vädret bryr sig inte om dina planer och kan vända sig mot dig på ett ögonblick. Du kan också befinna dig nära floder och bäckar, och det sista du vill är att få din kikare förstörd av vädret.

Därför är det en bra idé att överväga vattentäta kikare med antirefugbehandling. Även om det inte är absolut nödvändigt, skyddar båda dessa funktioner din kikare från vattenskador och hjälper till att förhindra att dimma, och till och med mögel, bildas på den inre optiken.

Vår topp 3 bästa kikare för jakt

Med hänsyn till alla de överväganden som nämns ovan är här våra tre bästa kikare för jakt:

Bäst totalt sett

Vortex Diamondback HD 10x42
Vortex Diamondback HD 10x42
Visa på Amazon

Vortex är ett amerikanskt familjeföretag som har specialiserat sig på att tillverka jaktutrustning av hög kvalitet sedan 1986. Totalt har de för närvarande nio kikare, men för våra pengar är den populära Diamondback HD 10×42 den bästa. Diamondback finns i flera kombinationer av förstoring och bländare, men kikaren med takprisma 10×42 är perfekt för både dag- och nattbruk.

De är vattentäta, tågtäta och har ett robust, stöttåligt pansar, så du behöver inte oroa dig för miljön. Optiken är också helt flerväggig med en antireflexbeläggning för bästa bildkvalitet. Nackdelen? Med 604 g är de inte de lättaste kikarna på vår lista, men det borde inte vara för mycket.

Bästa lättviktare

Steiner Safari UltraSharp 10x26
Steiner Safari UltraSharp 10x26
Visa på Amazon

Om du letar efter en lättviktig kikare för dagbruk hittar du ingen bättre än Steiner Safari UltraSharp 10×26 takprismakikaren. Med en vikt på endast 297 g är de lite mindre än hälften av vikten på Vortex Diamondback-kikaren som beskrivs ovan. Precis som Diamondback är Safari UltraSharp både vattentät och dimtät, och förstoringen på 10x är perfekt för de flesta situationer.

Här är det kikarens bländare som gäller. Anledningen till att de är lätta är att bländaren är 26 mm, så även om de har ungefär halva vikten av Diamondbacks har de också halva bländaren. Detta borde inte vara något problem om du tänker använda dem under dagen, men det kan vara ett större problem om du vill jaga på natten.

Bästa budgetalternativet

Celestron Outland X 10x25
Celestron Outland X 10x25
Visa på Amazon

Celestron, liksom Vortex, är ett amerikanskt företag med årtionden av erfarenhet. De är specialiserade på alla typer av optisk utrustning, från mikroskop och kikare till kikarsikten och fullstora teleskop. De har också ett bra utbud av tillbehör, till exempel handvärmare och ficklampor. Deras mål är att producera kvalitetsutrustning till ett pris som nästan alla har råd med, och deras populära Outland X-kikare är ett bra exempel på denna filosofi.

Precis som Steiner Safari UltraSharp har den här takprismakikaren en mindre bländare, så den lämpar sig bäst för användning på dagen. På samma sätt är optiken flerväggig, snarare än helt flerväggig, vilket kommer att ha en mindre effekt på bildkvaliteten, men det bör inte vara något större hinder. På plussidan är de dock vattentäta och dimtäta, och med sina drygt 300 gram är de också mycket lätta .

Slutsats

Kikare är ett nödvändigt tillbehör för jägare. Inget annat kan ge dig den närbild du behöver och den rätta kombinationen av funktionalitet och bärbarhet. Oavsett om du jagar på dag eller natt kan du med rätt kikare skanna din omgivning, lokalisera ditt mål och sedan spåra det framgångsrikt.

Ofta ställda frågor

Vilken är den bästa förstoringen för jakt?

Det beror till viss del på var och vad du jagar. Om du befinner dig i ett stort öppet område där målet kan vara långt borta är det naturligtvis bättre med en kikare med högre förstoring. Om du däremot befinner dig i en skog eller om du vet att målet är relativt nära, är en lägre förstoring helt okej.

Vilka är de olika optiska beläggningarna?

Kikare optik är försedd med antireflexbeläggningar för att förbättra bildkvaliteten. Generellt sett finns det tre nivåer av beläggningar: belagd, flervåningsbelagd och helt flervåningsbelagd. Med ”belagd” avses att minst en av glasoptikerna har minst ett lager beläggning på minst en yta. Multibelagd innebär att minst en glasoptik har flera lager beläggning på minst en yta. Slutligen innebär fullt flergångsbelagd att alla glaslinser har flera beläggningar på båda ytorna. Även om helt flerväggig belysning alltid är att föredra, bör flerväggig belysning fungera bra i de flesta fall.

Är kikare bättre än kikarsikten?

Det beror verkligen på hur du jagar och vilka behov du har. Om du är på resande fot ofta vill du ha något kompakt, lätt och användbart i en hast, och kikare är idealiska i det avseendet. Om du däremot är benägen att stanna i ett område och/eller tänker jaga i skymningen eller på natten, kanske du tycker att den större bländaren i ett spotting scope passar bättre för dina behov.

Richard J. Bartlett

Born and raised in England, Richard has had a passion for the stars since the age of six and has been writing about astronomy for 20 years. During that time, he’s had the opportunity to use a wide selection of binoculars, both for astronomy and daytime use, and owns more than ten binoculars himself. Richard now lives in southern California, and can often be found outside with his binoculars whenever the skies are clear.

Kommentarer

Lämna en kommentar

Din kommentar kommer vid behov att revideras av webbplatsen.