Bästa kikare för jakt

Jakt är en verksamhet som har funnits sedan mänsklighetens början. Tidigare var det en hård kamp för överlevnad. I forntidens fientliga miljö var människan både rovdjur och byte. Krigarjägare måste attackera vissa vilda djur för att få mat och döda andra för att försvara sin klan.

I dag finns jakten fortfarande kvar, men den har blivit en spännande sport. Villkoren har ännu inte förändrats. Jägaren har att göra med djur som är mycket bekväma i sin naturliga miljö. För att lyckas i sitt uppdrag måste han utrusta sig med effektiv utrustning.

Till den nödvändiga utrustningen hör en kikare. Det här instrumentet för fjärrövervakning är oumbärligt för att upptäcka vilt på avstånd. Den är mycket viktig för skytte, safarijakt, jakt och alla former av långdistansjakt. Teknikens utveckling har gjort det möjligt för oss att ha ett brett utbud av kikare. Alla produkter är dock inte lika bra. Så om du undrar vilken kikare du ska välja har vi sammanställt en köpguide för att hjälpa dig.

Vad du ska tänka på när du väljer jaktkikare

När jägaren ställs inför djur med högt utvecklade sinnen (lukt, hörsel, syn osv.) måste han eller hon rusta sig med bättre utrustning för att få övertaget. Med en kikare, en förstoringsanordning, kan han observera sitt framtida byte utan att bli upptäckt. Menköpet av jaktkikare är inte en fråga om slump.

Marknaden är full av bra och mindre bra kikare. Alla säljare konkurrerar med varandra för att locka till sig kunder. Men om du vill fatta ett objektivt beslut om vilken kikare du ska köpa kan du ta del av dessa kriterier för att välja jaktkikare. De hjälper dig att hitta de som uppfyller dina behov.

1. Förstoring

Som en påminnelse är förstoringen den första siffran som visas i kikarens tekniska specifikationer. Med ett par 3×25 är förstoringen tre gånger närmare. Detta innebär att en kanin eller ett rådjur som befinner sig 300 meter bort ser ut att vara 100 meter bort.

Jakt kräver att man ser djuren på avstånd för att man ska kunna utveckla en säker attackplan. Därför behöver du en kikare med en förstoring på 7 eller mer. Var dock försiktig, för om förstoringen är för hög blir bilden instabil. Du bör därför hålla dig till en förstoring på 7-10 gånger.

2. Objektivets storlek

Den andra siffran är linsens diameter. Detta anges i millimeter. För 3×25 är objektivet till exempel 25 mm. Denna storlek definierar hur mycket ljus som kommer in genom linserna. Ett större objektiv ger en bättre bildkvalitet.

För att få en tydligare bild av spelet bör du välja ett objektiv med en diameter på 40 mm eller mer. Observera dock att större kikare är tyngre. Detta kan vara ett handikapp, särskilt för dem som måste bära annan jaktutrustning (pistol, kniv, båge osv.).

3. Bredden på det täckta fältet.

Bredden på synfältet är den bredaste dimensionen som användaren kan se på ett avstånd av 1000 meter. Detta synfält uttrycks i meter och kan variera från 100 meter till över 150 meter. Med en vidvinkelkikare kan man bättre observera djur i en flock eller i rörelse. Ett högt synfält är lämpligare för savanner eller slätter. Ett smalare synfält gör att du kan följa ensamt vilt i ett mer täckt område.

4. Utgångspupillens diameter

Utgångspupillen eller okularcirkeln är den runda ljuspunkt som syns på den bakre linsen när man håller kikaren på armlängds avstånd. Utgångspupillens diameter erhålls genom att dividera objektivets diameter med förstoringen. För en 8×42 kikare är det 5,25 mm (42 : 8). För att det ska vara bekvämt för ögonen bör utgångspupillens diameter vara större än ögats pupilldiameter. Pupillens diameter kan variera från 2 till 7 mm beroende på ljusförhållanden, ålder och hälsa. I dagsljus öppnar sig pupillen till mellan 2 och 3 mm. På natten kan den utvidgas upp till 7 mm för att du ska kunna se bättre. Efter 30 års ålder kan denna utvidgning minska till 4 mm. Alla dessa faktorer måste beaktas, beroende på om du jagar i dagsljus eller i skymning.

5. Skymningsindex

Skymningsindexet är också en viktig faktor för ljusstyrkan i jaktområdet. Ett högt skymningsindex gör det möjligt för jägaren att se de minsta detaljerna på målet bättre. För mattefantaster: detta tal fås genom att beräkna kvadratroten av produkten av förstoringen och linsens diameter. Med en 7×50-kikare är skymningsindexet därför roten av 350, dvs. 18,7. För resten kan du vara lugn! Skymningsindexet nämns i de tekniska specifikationerna för jaktkikare. För användning i dagsljus behöver du en kikare med ett index på mindre än 16. Om du vill spåra ett byte i mörkret eller i undervegetationen behöver du ett verktyg med ett index högre än 16.

6. Fokusering

Fokusering är processen att ställa bilden i fokus genom att justera linserna. Observera att det finns kikare utan fokusering. Dessa kan vara intressanta för att observera något på ett konstant avstånd. Men om ett vildsvin eller rådjur kan flytta sig eller komma närmare är det bättre med en kikare med fokusering. Alla typer av jaktkikare är internt fokuserade. Det finns dock två inställningsmöjligheter. Det finns individuell fokusering när varje teleskop kan fokuseras oberoende av varandra. Och så finns det central fokusering när fokuseringshjulet sitter i mitten av båda teleskopen, vilket gör att de kan justeras samtidigt.

7. Optisk beläggning

Zebror, lejon, geparder, antiloper, hjortar… alla dessa djur har ett naturligt kamouflage som gör att de kan gömma sig för sitt byte eller rovdjur. Det krävs kikare av bättre kvalitet för att kunna urskilja dessa djur vars pälsar smälter in i landskapet. Just därför måste jaktkikare förses med lämpliga beläggningar. Beläggningen minskar ljusets reflektion på linserna. Denna oönskade strålning kan orsaka antingen ljusförlust eller bländning. Detta försämrar bildkvaliteten. Med bra beläggningar blir bilderna av ett motiv skarpare, även om motivet rör sig på marken. Om du vill köpa en jaktkikare av bättre kvalitet ska du välja flerväggiga linser.

8. Vattentätning

Jaktmarkerna kan vara fientliga. Damm, vatten och annan smuts kan skada kikaren. När du jagar i snö eller följer efter sjöfågel kan fina vattendroppar göra dina linser oklara. För att lösa detta problem är det viktigt att välja en vattentät jaktkikare. Vattentätning bidrar också till att förlänga kamerans livslängd.

9. Längd och vikt

Kikarens storlek och vikt kan göra den skrymmande och tung att bära. Stora kikare är dock ofta bäst för jakt. Detta beror på att de har större linser. De som inte vill belasta sig själva med tyngre utrustning kan välja mer kompakta jaktkikare .

10. Priset

Priserna på jaktkikare varierar beroende på sortiment och märke. Det finns produkter på instegsnivå som kostar omkring 100 euro. Det finns också jaktkikare i toppklass som kostar över 1 000 euro.

Valet av kikare beroende på typ av jakt

Vissa former av jakt, t.ex. drevjakt och jakt, kräver inte användning av kikare. Det finns dock former av förföljelse där det är svårt att hålla utkik efter vilt utan denna speciella observationsanordning. Det handlar bland annat om stalkning och förföljelse.

Och i dessa fall varierar jaktförhållandena enormt beroende på vilket djur som jagas. Dess livsmiljö (skog, savann, berg osv.), platsen där den äter (vattenbryn, fält, slätter osv.), jaktperioden osv. är alla kriterier som måste beaktas när man väljer rätt utrustning. Så här kan du välja kikare beroende på vilken typ av jakt du bedriver.

Kikare för jakt

Stalking delas in i två typer.

För det första finns det den som utövas i undervegetationen. Miljön är därför skuggig, med andra ord inte särskilt ljus. Du behöver en kikare med högt skymningsindex. Syftet är att spåra djuren under deras morgonutflykt eller i skymningen, när de vandrar runt innan de återvänder till sina hålor. Kameran måste också vara kompakt och lätt (spårningen måste vara snabb och tyst). Eftersom vårtsvinet eller hjortfamiljen är på jakt vid denna tidpunkt måste kikaren justeras snabbt så att spelet inte går förlorat. Det är också viktigt att snabbt kunna byta från kikare till vapen för att inte missa målet.

Förstoringarna 7×50 och 7×42 är de mest rekommenderade. Den uppfyller både det önskade skymningsindexet (här är det 18,7 och 17,14) och den för ögonen bekväma pupillutgångsdiametern (7,14 och 7). Detta är en idealisk kikare för unga jägare vars pupillvidgning i skymning kan närma sig 7 mm. De är också användbara i mycket svaga ljusförhållanden. Kikarna 8×42 och 9×40 har höga krepuskulära index. De är 18,33 respektive 18,97. Å andra sidan är deras ögoncirklar mindre (5,25 och 4,44).

För det andra finns det jakt i de höga bergen och jakt i låglandet. Spinning sker ofta i det fria på ett större avstånd. Det är här kikaren med hög förstoring kommer in i bilden. Vi rekommenderar därför 8,5×42, 9×40, 10×32, 10×40 och 10×42. Din kikare bör också vara lätt och mindre skrymmande, eftersom du kommer att klättra i steniga sluttningar.

Obs

När optiken är otillräcklig gör ögonen sitt bästa för att anpassa sig till den. Detta leder till och förvärrar problem med synskärpan. De vanligaste symtomen på synproblem är svår huvudvärk.

Stalking

Stalking kräver tålamod. Jägaren måste välja en fast position från vilken han eller hon kan hålla utkik efter vildsvin, rådjur eller rävar. De senare går till sina födosöksområden eller betesmarker sent på eftermiddagen och återvänder till sin lya tidigt på morgonen. Jaktförhållandena är lättare än förföljande.
Det är bättre om fångstmannen har en kikare med stöd på sitt stånd. Detta gör det lättare att hålla utkik från en viloplats. Med tanke på jaktsäsongens ljusstyrka är det lämpligt att ha en kikare med ett mycket högt skymningsindex, upp till 12 gångers förstoring. Vi rekommenderar 8×50, 8×56, 9×63, 10×50, 15×65 och 15×80 kikare. Dessa apparater är tunga. Detta förstärker ytterligare användbarheten av ett stöd.

Val av den bästa jaktkikaren

Vortex Optics Viper HD 10×42, en allroundare

(* = lien affilié / Source de l’image: Programme Partenaires Amazon)
×
Les prix et la disponibilité des produits sont exacts à la date et à l'heure indiquées et peuvent être modifiés. Toute information de prix et disponibilité affichée sur https://www.amazon.com/ au moment de l'achat s'appliquera à l'achat de ce produit.

Viper HD är en flaggskeppsmodell från det amerikanska märket Vortex Optics. Med en förstoring på 10x kan du se ett lejon som befinner sig 1 km bort som om det vore 100 m bort. Den här modellen är utrustad med ett 42 mm brett objektiv. Detta ger oss en utgångspupill på 4,2 mm och ett mycket högt skymningsindex på 20,4. Synfältet är tillfredsställande med sina 104m/1000m.

Den här kikaren är idealisk för jakt i europeiska skogar och för safari på den afrikanska savannen. De är vattentäta och har O-ringar för att förhindra att vatten och smuts tränger in. De kan användas i regnigt väder eller under en sandstorm i öknen.

Points forts
 • Bekvämt att använda med eller utan glasögon: Vortex Optics Viper HD har ögonmusslor som vänds uppåt för användning utan glasögon och neråt för att titta genom glasögon. Detta ger en mycket bekväm vy under alla omständigheter.
 • Bildskärpa: Det här är en kikare med flerväggig optik. Glaset med hög densitet och extra låg dispersion ger en mycket hög bildkvalitet.
 • Kompakthet: Denna teknik väger endast 705 g. Den är ungefär 14,2 cm lång och 12,4 cm bred. För att göra det lättare att bära har enheten en vadderad handrem som skyddar nacken.
Inconvénients

  Bushnell Trophy 10×42, det bästa värdet för pengarna

  (* = lien affilié / Source de l’image: Programme Partenaires Amazon)
  ×
  Les prix et la disponibilité des produits sont exacts à la date et à l'heure indiquées et peuvent être modifiés. Toute information de prix et disponibilité affichée sur https://www.amazon.com/ au moment de l'achat s'appliquera à l'achat de ce produit.

  Bushnell grundades 1948 och är ett amerikanskt märke som ärvt japanskt kunnande. Denna ledande tillverkare av optisk utrustning för utomhusbruk ligger före sin tid när det gäller kikare. Precis som alla de bästa kikarna har Bushnell Trophy 10×42 ett BaK-4 takprisma och en flerväggig lins. Den täcker ett synfält på 110 meter på ett avstånd av 1000 meter. Kikarens kropp är belagd med ett räfflat, halkfritt och bländfritt DuraGrip. Detta ger ett utmärkt grepp.

  Förhållandet mellan förstoring och linsstorlek gör denna kikare idealisk för jakt på långa avstånd. De är bekväma i vått väder och kan också följa med dig på jakt efter vattenfåglar eller i tropiska regnskogar.

  Points forts
  • Robusthet: Den här enheten har ett förstärkt gummiskydd som är mycket motståndskraftigt mot stötar.
  • Lätt att använda i alla väder: Bushnell Trophy-linserna är kväverensade för att öka deras vattentålighet. De är också förseglade med O-ringar, vilket gör dem 100 % vattentäta. De kan användas i regn
  Inconvénients

   Nikon Prostaff 7s, kvalitet till ett lågt pris

   Nikon Prostaff 7S 10x42 Binocular
   $213.95
   (Au: 3 December 2022 18h07 - Détails)
   Visa på Amazon *
   (* = lien affilié / Source de l’image: Programme Partenaires Amazon)
   ×
   Les prix et la disponibilité des produits sont exacts à la date et à l'heure indiquées et peuvent être modifiés. Toute information de prix et disponibilité affichée sur https://www.amazon.com/ au moment de l'achat s'appliquera à l'achat de ce produit.

   Det japanska varumärket Nikon är välkänt inom optisk utrustning. Företaget grundades 1917 och har i över 100 år följt äventyrare och bildjägare i deras strävan efter kvalitet. Företaget började med telemetri för militärt bruk. Nikon Prostaff 7s är den som ger dig utmärkta resultat.

   Denna kikare har ett nytt optiskt system som varumärket har hemligheten. Den har ett gummiarmerat skal som skyddar den mot stötar. Jägaren kan välja mellan 8× och 10× förstoring. Du kan också välja mellan två linsdiametrar (30 mm och 42 mm). Vad vi gillar med Nikon Prostaff 7s

   Points forts
   • Pris: Det är den billigaste i vår kollektion. Men missta dig inte om denna detalj, om den finns med på den här listan är det för att den är en av de bästa jaktkikarna.
   • Robust och lätt: Trots den hårda plasthöljet väger kikaren bara 460 g. Den är vattentät till ett djup av 10 meter.
   Inconvénients

    Carson HD Series 3D 10×42, den mest estetiska

    (* = lien affilié / Source de l’image: Programme Partenaires Amazon)
    ×
    Les prix et la disponibilité des produits sont exacts à la date et à l'heure indiquées et peuvent être modifiés. Toute information de prix et disponibilité affichée sur https://www.amazon.com/ au moment de l'achat s'appliquera à l'achat de ce produit.

    Den här jaktkikaren har en stor fördel: sina ED-glaslinser (ultra-low dispersion). Detta korrigerar och eliminerar kromatisk aberration (en bildfel som tillskrivs kikare av lägre kvalitet). Den har också en optisk beläggning av HD-kvalitet som ger en klar och ljus bild.

    Om du vill ha en kikare med 10x förstoring bör Carson 3D-modellen stå högst upp på din inköpslista. Den här modellen är utrustad med en lins med en diameter på 42 mm, vilket gör att den kan fånga mycket mer ljus för att hjälpa dig att hitta ditt byte.

    Carson HD 3D-serien har en vattentät och dimtät kropp. Det är ett utmärkt val för jägare, fågelskådare och friluftsmänniskor.

    Points forts
    • Ergonomi: Enheten är skyddad av en gummerad beläggning med strukturerad yta. Den har också små spår för tummen. Allt detta ger användaren ett oöverträffat grepp.
    • Dess utformning: Dess kamouflagefärg smälter lätt in i landskapet och gör den omöjlig att upptäcka för djur.
    Inconvénients