De bästa marina kikarna 2023

Rösta på denna artikel
Marine Binoculars

av Richard J. Bartlett

Uppdaterad den: 18 februari 2023

En kikare kan användas på många olika sätt, till exempel för att beundra vilda djur på land, se fåglar i luften och valar i vattnet. De kan användas dagtid för jakt och nattetid för astronomi. Oavsett hur du använder dem kan kikare vara ett viktigt tillbehör för alla som gillar naturen – även om du är på en båt. Men vad ska du tänka på när du väljer marin kikare? Och vilka är de bästa marina kikarna 2023?

Marin- och vanlig kikare – vad är skillnaden?

Om du funderar på att köpa en kikare till din yacht eller båt kanske du tänker att en vanlig kikare är helt okej – och även om det inte är fel så är marina kikare utformade för att användas till sjöss och därför har de ofta några funktioner som vanliga kikare inte har.

Dessa egenskaper gör kikaren till ett bättre val för både navigering och allmänt marint bruk.

Till exempel:

  • Individuell fokusering
  • Kompass
  • Räckviddsmätare
  • Armering

Individuell fokusering

Med en vanlig kikare använder du den centrala fokusringen för att justera vyn för ditt vänstra öga, och sedan använder du dioptern på det högra okularet för att göra justeringar för ditt högra öga. Många marina kikare har dock individuell fokusering för varje okular.

Detta kan vara praktiskt eftersom du inte behöver justera kikarens fokus varje gång du använder den. Detta kan i sin tur spara mycket tid och besvär om du använder kikaren för navigering.

Kompass

Många marina kikare har en inbyggd kompass som kan hjälpa dig att orientera dig när du är till sjöss. Beroende på vilken kikare du har kan din kurs projiceras på skärmen eller vara synlig på en digital display.

Räckviddsmätare

En annan användbar funktion som ofta återfinns på marina kikare är en avståndsmätare. Detta är ofta en retikel som kan användas för att beräkna avstånd, men vissa kikare har en laser som kan beräkna avståndet automatiskt.

Oavsett om du väljer en kikare med en retikel eller en laseravståndsmätare kan resultatet tyvärr vara felaktigt.

Närmare bestämt måste du med en avståndsmätare med retikel känna till höjden på ditt mål och sedan göra de nödvändiga beräkningarna för att hitta avståndet själv. Detta kan naturligtvis leda till fel.

Laseravståndsmätare kan vara bekvämare, men kan vara felaktiga över vatten. De brukar också kosta mer och kräver naturligtvis batterier.

Armering

Även om många kikare – både vanliga och marina – har en armering, är den särskilt viktig för marina kikare. Du befinner dig trots allt på havet och förhållandena kan vara svåra. Det sista du vill är att din kikare ska skadas för att du tappat den på däck eller för att den stötts mot båtens konstruktion.

Med detta i åtanke producerar många tillverkare marina kikare som är särskilt utformade för att överleva ett större antal stötar, fall och stötar än genomsnittet.

Hur man väljer den bästa marina kikaren

När det gäller att välja den bästa marina kikaren finns det ett antal faktorer som du bör tänka på:

  • Förstoring och bländare
  • Utgång Elev
  • Miljön

Förstoring och bländare

Som de flesta vet, Det finns alltid två nummer i samband med kikare. Den första anger förstoringen, medan den andra anger objektivlinsernas öppning. Objektivlinserna är de stora linserna som du riktar mot målet, och öppningen mäts alltid i millimeter.

En 10×50-kikare har till exempel en förstoring på 10x och en öppning på 50 mm. Förstoringen är ganska självklar, eftersom den anger hur mycket större ett objekt kommer att synas genom kikaren.

Även om en större förstoring kan verka som en bra idé är det värt att komma ihåg att kikaren också förstorar alla skakningar som kan uppstå, antingen på grund av trötthet i armarna eller båtens rörelser. Ju större förstoring, desto större skakning.

Ju större bländare, desto mer ljus kan kikaren samla in. Detta är viktigt under natten, skymningen eller allmänna förhållanden med svagt ljus, eftersom det gör att du kan se större detaljer under dessa omständigheter. Det finns dock en motprestation: ju större bländare, desto tyngre kikare.

Med detta i åtanke kan en 7×50-kikare erbjuda en bra kombination av förstoring och öppning. Förstoringar på 6x och 8x är också ett alternativ, men 10x kan visa sig vara problematiskt eftersom båtens rörelser kan göra att sikten genom kikaren skakar för mycket. På samma sätt kan en något mindre bländare på 40 mm fortfarande vara användbar i svagt ljus, men allt över 50 mm kan bli lite tungt och orsaka trötthet i armarna.

Utgång Elev

Detta är en term som du kanske inte känner till. Utgångspupillen är i princip diametern på den bild som bildas av kikaren när den kommer ut ur okularen, och liksom öppningen mäts den i millimeter. Ju större utgångspupillen är, desto mer av bilden ser du och desto ljusare blir den. Precis som bländare kan detta vara viktigt i svagt ljus.

Utgångspupillen beräknas genom att kikarens öppning (återigen i millimeter) divideras med förstoringen. Detta är ytterligare en anledning till varför 7×50-kikare är ett bra val, eftersom de har ett stort förhållande mellan förstoring och öppning och därmed en stor utgångspupill.

Till exempel:

7×50 kikare: 50mm (bländare) / 7 (förstoring) = 7,1mm utgångspupill

8×42 kikare: 42mm (bländare) / 8 (förstoring) = 5,3mm utgångspupill

10×50 kikare: 50mm (bländare) / 10 (förstoring) = 5mm utgångspupill

Det finns för övrigt en del 6×50-kikare på marknaden som skulle ge dig en utgångspupill på 8,3 mm, men de är inte särskilt vanliga och därför inte allmänt tillgängliga.

Miljön

När det gäller marina kikare är det ett måste att ha en vattentät och dimtät kikare. Man kan till och med hävda att kikare som saknar dessa två egenskaper inte hör hemma på en båt! Dessutom är det ofta en bra idé att leta efter flytande halsband, eftersom det gör det lättare att hämta tillbaka kikaren om den skulle falla i vattnet.

Som tidigare nämnts bör du också överväga modeller med kompass och avståndsmätare, eftersom detta kan göra navigationen enklare, och stöttålig armering för att skydda din investering mot stötar och fall.

Slutligen är det självklart att en båt sällan är stadig och stabil och att din syn genom kikaren därför kan vara skakig. Med detta i åtanke kan det vara värt att överväga en bildstabiliserad kikare. Nackdelen är att de kostar mer, och märkena tenderar att vara mycket dyra.

Våra 3 bästa marina kikare

Med hänsyn till alla de överväganden som nämns ovan är här våra tre bästa kikare för båtliv. Två av dem är en 7×50 marin kikare, medan den andra är en bildstabiliserad 10×30 för när havet är lite grovare.

Bäst totalt

Bresser Nautic 7x50
Bresser Nautic 7x50
Visa på Amazon

Bresser grundades 1957 och är en respekterad tysk tillverkare av optisk utrustning. Tillsammans med sina två systerföretag Alpen och Vixen är företaget specialiserat på produkter som kikare, kikarsikten och kikarsikten. Bresser tillverkar flera marina kikare, och det är inte så konstigt att två av dem har hamnat på vår lista.

Den första av dessa, Bresser Nautic 7×50, är imponerande nog i sig själv och har allt du behöver i en marin kikare av hög kvalitet: den är vattentät, har individuell fokusering och en inbyggd avståndsmätare och kompass. Den är också relativt kompakt och lätt – bara 1025 g (2,25 pund). Priset är också ganska konkurrenskraftigt, vilket gör detta till ett bra val för marin användning.

Bästa budgetalternativet

Jumelles avec boussole Bresser Topas 7x50 WP
Jumelles avec boussole Bresser Topas 7x50 WP
Visa på Amazon

Bresser Topas 7×50 WP är den billigaste på vår lista och liknar Nautic 7×50. Den är också vattentät, har individuell fokusering och en inbyggd avståndsmätare och kompass. Båda kikarna har också BaK-4-prismor av högre kvalitet – så vad är skillnaden?

Topas 7×50 WP är större än Nautic 7×50 och väger därför mer. Med sina 1170 g (2,6 pund) är den faktiskt den tyngsta av våra tre, men om storlek och vikt inte är ett problem kan Topas 7×50 WP vara kikaren för dig.

Bästa kikare med bildstabilisering

Canon 10x30 Image Stabilization II
Canon 10x30 Image Stabilization II
Visa på Amazon

Canon behöver naturligtvis ingen presentation, eftersom deras kamerautrustning är respekterad och känd över hela världen. Deras övriga optiska utrustning – t.ex. kikare – är också av högsta kvalitet, och deras 10×30 Image Stabilization II-kikare är ett bra exempel på detta.

Eftersom det rör sig om en bildstabiliserad kikare, snarare än en marin kikare, är den inte vattentät och har varken avståndsmätare eller kompass. På den positiva sidan är de mycket lätta (bara 600 g eller 1,3 pund) och om du letar efter en pålitlig, bildstabiliserad kikare som inte kostar allt, kan de vara precis vad du behöver.

Slutsats

Det finns en del utmärkta alternativ om du letar efter kikare till din båt eller yacht. Kikare för marinbruk har ofta extra bekvämligheter som avståndsmätare, kompass och individuell fokusering, medan kikare med bildstabilisering kan vara till hjälp när havet blir grovt. Oavsett vilket fartyg du har eller varför du är ute på havet finns det kikare som passar alla dina behov.

Ofta ställda frågor

Vad är skillnaden mellan en marin kikare och en vanlig kikare?

En vanlig kikare har egentligen bara en funktion: att förstora bilden. Kikare för marinbruk har dock ofta också en inbyggd avståndsmätare och en kompass. De har också individuell fokusering för varje okular, är nästan alltid vattentäta och tenderar att vara mer hållbara än vanliga kikare. Därför kan de också vara dyrare och väga mer.

Vilken är den bästa förstoringen för en marin kikare?

En båt rör sig mycket på vattnet, så det är bäst att välja en låg förstoring för att minimera hur mycket bilden ser ut att röra sig. Ju större förstoring, desto mer flyttas bilden. Det är också en bra idé att köpa en kikare med en större bländare (vanligtvis runt 50 mm) eftersom den fungerar bättre i svagt ljus. Kikare med lägst förstoring ligger vanligtvis runt 6x, men eftersom 6×50-kikare kan vara svåra att hitta är 7×50 ett bra val.

Vad används en bildstabiliserad kikare till?

Oavsett om du befinner dig på en båt eller på torra land kommer den normala (och mindre) skakningen av din arm att förstärkas av kikaren, vilket gör att även bilden skakas. Detta är naturligtvis mycket värre på en båt, eftersom den också rör sig upp och ner på vattnet. Bildstabiliserade kikare försöker kompensera för detta och ge en stabilare bild. Detta uppnås med hjälp av intern elektronik och därför kostar en bildstabiliserad kikare mer än en vanlig kikare eller en marin kikare.

Richard J. Bartlett

Born and raised in England, Richard has had a passion for the stars since the age of six and has been writing about astronomy for 20 years. During that time, he’s had the opportunity to use a wide selection of binoculars, both for astronomy and daytime use, and owns more than ten binoculars himself. Richard now lives in southern California, and can often be found outside with his binoculars whenever the skies are clear.

Kommentarer

Lämna en kommentar

Din kommentar kommer vid behov att revideras av webbplatsen.