De bästa kikarna för stjärnhimlen 2023

Rösta på denna artikel
Binoculars for Stargazing

Vårt val

Jämförelseförteckning

Förstoring20x20x20x
Linsdiameter80mm80mm80mm
Synfält4.4°5.5°
Nära fokus24,4 m (80 fot)13 m (43 fot)3 m (9,8 fot)
Prismatiskt materialBak-4Bak-4Bak-4
Ögonlindring15mm (.59")18mm (.71")17mm (.70")
Vattentät+++
Stativkompatibel+++
Vikt3969g (140 oz)1361g (48 oz)760g (26.8 oz)

av Richard J. Bartlett

Uppdaterad den: 18 februari 2023

Astronomi är en unik och spännande hobby som bokstavligen låter dig utforska universum, och även om du kanske tror att du behöver ett teleskop finns det fördelar med att använda en kikare i stället. Men med så många alternativ på marknaden kan det vara svårt att välja rätt alternativ. I den här artikeln går vi igenom de bästa kikarna för stjärnhimlen, de bästa kikarna för en liten budget och om du bara börjar, de bästa kikarna för nybörjare inom astronomi.

Varför använda kikare för astronomi?

Om du aldrig tidigare har använt en kikare för astronomi kan du tro att den är av begränsad nytta, men så är inte fallet. Till att börja med kan du se mer än bara månen och stjärnorna med dina ögon – till exempel planeter, stjärnhopar, nebulosor och till och med en galax! Föreställ dig nu hur mycket mer du kan se med en kikare.

En kikare har kanske inte samma kraft som ett teleskop, men den gör det möjligt för dig att upptäcka objekt som annars skulle vara osynliga. Många av de sevärdheter som du kan läsa om är för svaga för att ses med blotta ögat, men de ligger väl inom räckhåll även för en blygsam astronomikikikerkikare.

Kikare är också lätta och kan därför tas med överallt och användas när som helst. Har himlen tillfälligt klarnat upp? Du kan ta med kikaren och få ut det mesta av din tid innan molnen rullar in igen.

De är också bra för nybörjare inom astronomi, eftersom du kan öva på att hitta mål innan du investerar i ett teleskop. På så sätt får du en god uppfattning om vilka objekt du kan se och hur du hittar dem; om de kan ses i kikare kan de trots allt också ses i ett teleskop!

Slutligen finns det två andra viktiga fördelar. Du kan lätt använda dem under dagtid(astronomiska teleskop är på grund av sin konstruktion inte riktigt lämpade för detta ändamål) och slutligen kostar de vanligtvis mindre än ett teleskop.

Hur man väljer den bästa kikaren för astronomi

Med detta sagt finns det några saker du bör veta innan du köper din astronomikikikare.

  • Förstoring och bländare
  • Linsbeläggningar och prismatyper
  • Kikare konfiguration

Det finns några andra tekniska detaljer – som utgångspupill, ögonavstånd och synfält – men dessa tre huvudpunkter är en bra utgångspunkt. Låt oss ta en snabb titt på var och en av dem och se hur det kan påverka ditt beslut.

Förstoring och bländare

Du har förmodligen sett kikare beskrivas med två siffror, t.ex. 10×50. Av allt du bör veta om kikare är dessa två siffror de viktigaste, eftersom den första siffran beskriver förstoringen och den andra är linsernas öppning.

Förstoring är ganska självklart, men en hög förstoring är inte till någon större nytta utan bländare. Bländaren är diametern på de stora linserna som pekar mot målet. Ju större bländare, desto mer ljus kan kikaren samla in, mätt i millimeter.

Varför är detta viktigt? Med en kikare med större öppning kan du se svagare mål och fler detaljer. Du kan till exempel se fler stjärnor i en stjärnhop med en 70 mm kikare än med en 50 mm kikare.

Förstoringen spelar en mindre roll här. Låt oss föreställa oss att du har två kikare, en 10×50 och en 20×50, och att du använder dem båda för att observera samma stjärnhop. Klumpen skulle se dubbelt så stor ut i en 20×50-kikare, men du skulle se samma antal stjärnor eftersom öppningen (dvs. ljusinsamlingen) är densamma.

Det kan tyckas bäst att köpa en kikare med stor öppning, men kom ihåg att ju större linser, desto tyngre kikare. En kikare med större öppning kan vara bra för att titta på stjärnor, men vikten kan snabbt leda till trötthet i armarna och kräver ofta att du använder ett stativ.

Realistiskt sett är den övre bländargränsen för handhållna kikare ungefär 70 mm. Många amatörastronomer väljer en 15×70-kikare, medan en 10×50-kikare är ett bra val för nybörjare (och för mer allmänt bruk). Allt som är större än 70 mm kräver vanligtvis ett stativ för bekväm användning.

Linsbeläggningar och prismatyper

Kikare använder en kombination av yttre linser och inre prismer för att skapa den bild som du ser när du tittar genom okularen. Dessa optiska element är belagda med antireflexmaterial för att minska ojämnheterna och förbättra sikten, och även om det finns många olika typer av beläggningar är de två vanligaste multibelagda (MC) och fullständigt multibelagda (FMC).

Om de optiska elementen är flerväggiga innebär det att minst ett av de optiska elementen har flera lager beläggning på minst en yta. Vanligtvis är det de yttre sidorna (”luft mot glas”) av linserna.

Om de optiska elementen är helt flergångsbelagda innebär det att linserna har flera lager beläggning på alla ytor. Beroende på tillverkaren kan prismerna också ha flera lager beläggning.

Ju fler beläggningar en lins har, desto större är i allmänhet ljusgenomsläppligheten. Till exempel har helt flerväggsbehandlad optik vanligtvis en ljusöverföring på cirka 95 %, så du vill helst välja en sådan för att få bästa möjliga bild.

En annan sak att tänka på är prismatypen. Det finns två vanliga varianter: BK-7 och BaK-4. BaK-4-prismor är tillverkade av glas av högre kvalitet och ger därför en bättre bild.

Även om helt flerväggig optik och BaK-4-prismor är att föredra, bör det noteras att dessa kostar lite mer. Om du är nybörjare på att titta på stjärnor med kikare räcker det troligen med flerväggiga linser och BaK-4-prismor. Det är dock troligen bäst att undvika BK-7-prismor eftersom dessa kan ge en regnbågseffekt (kromatisk aberration) vid ljusa objekt (t.ex. månen).

Binokulär konfiguration

När du tänker på kikare tänker du förmodligen på den traditionella porroprismakikaren. De är formade som ett W, med piporna något förskjutna från okularen. När ljuset kommer in genom linserna passerar det genom prismorna och bryts mot okularen.

På senare tid har tillverkarna utvecklat kikare med takprisma, som är formade som ett H. Dessa kikare är helt raka och kräver en mer komplicerad konfiguration av prisma för att bryta ljuset till okularerna.

De traditionella kikarna med porroprisma (W) ger en bättre bildkvalitet, men de tenderar att vara tyngre. Kikare med takprisma (H) är lättare och är utformade för omfattande utomhusbruk (t.ex. vandring), men bildkvaliteten kan vara lite sämre och de brukar kosta lite mer. Generellt sett är kikare med porroprisma bäst för astronomi, medan kikare med takprisma kan vara bättre för mer allmän användning.

Vår topp 3 bästa astronomikikikare

I slutändan finns det förstås inget universalalternativ, och det bästa valet för dig beror på vad du vill observera, din budget och din erfarenhet. Med dessa tre faktorer i åtanke är våra tre bästa astronomikikikare:

Bättre totalt sett

Celestron SkyMaster 25×100
Celestron SkyMaster 25×100
Visa på Amazon

När det gäller astronomiska kikare domineras den globala marknaden av en enda tillverkare: Celestron. Företaget har vuxit från styrka till styrka sedan 1964 och har producerat ett imponerande utbud av produkter och ett lika imponerande rykte. Deras signaturkikare, SkyMaster, är ett populärt val bland amatörastronomer runt om i världen.

SkyMaster 25×100 är toppmodellen, och gör inga misstag: med en linsdiameter på 100 mm och en förstoring på 25x är det som att hålla två små teleskop mot ögonen när du använder denna kikare. Prismorna är BaK-4 av bättre kvalitet, och även om linserna är flerväggsbehandlade (i motsats till helt flerväggsbehandlade) kommer de resulterande vyerna säkert att vara till glädje.

Till exempel är utsikten över månen fantastisk, och kikaren bör vara mer än duglig för att ge fantastiska vyer av stjärnhopar och nebulosor. De kan också upptäcka stjärnor med en magnitud på omkring 10,5 (eller svagare, beroende på förutsättningarna), vilket gör att många galaxer kan komma inom räckhåll.

På den negativa sidan kan de här kamerorna vara lite för dyra för vissa, och deras vikt (8,8 pund) innebär att ett stabilt stativ är ett måste. Detta utesluter dem också för vissa aktiviteter på dagen, t.ex. vandring, eftersom deras vikt avsevärt minskar deras bärbarhet.

Bästa budget

Celestron SkyMaster 15×70
Celestron SkyMaster 15×70
Visa på Amazon

Om du letar efter ett billigt och mer bärbart alternativ till SkyMaster 25×100 kan du prova den mindre Celestron SkyMaster 15×70. Celestrons serie SkyMaster-kikare har en rad olika förstoringar och öppningar, och 15×70 är förmodligen deras mest populära val.

Det är i princip en mindre kraftfull version av 25×100, vilket är anledningen till att priset är lägre, men den har några fördelar jämfört med sitt större syskon. Till att börja med väger den bara tre kilo, vilket är mindre än hälften av 25×100:s vikt. Det innebär att de är lätta nog att användas under korta perioder utan stativ, men om du tänker vara utomhus en längre tid är det förmodligen ändå en bra idé att använda ett stativ.

Precis som för 25×100:orna är linserna flerväggiga, och även om linserna är mindre kommer du att märka att de kan upptäcka många av samma mål. När man tänker på priset är SkyMaster 15×70 standard ett utmärkt val för den budgetmedvetne observatören.

Bäst för nybörjare

Opticron Adventurer WP II 10x50
Opticron Adventurer WP II 10x50
Visa på Amazon

Vid första anblicken verkar Opticron Adventurer WP II 10×50-kikaren kanske inte vara ett självklart val för astronomi. Det är en kikare med takprisma, men bildkvaliteten är mer än likvärdig med jämförbara porros och de är också mycket lätta – bara 1,7 pund.

Du kommer att upptäcka att de helt flerväggiga linserna och BaK-4-prismorna ger en enastående bild av nästan allt du observerar. Kikaren kan till exempel ge skarpa och tydliga bilder av månen med ett märkbart skärpedjup.

De är också vattentäta (i motsats till vattenresistenta), vilket gör dem idealiska för användning utomhus under dagen. Detta är särskilt användbart om du vill använda kikaren för fågelskådning eller om ditt intresse för astronomi avtar (även om vi inte kan föreställa oss varför det skulle hända!).

Om det finns en nackdel är det att den 10x förstoringen kan göra att du vill ha mer, och de är lite dyrare än liknande produkter från Celestron. Kvaliteten är dock oslagbar och du kommer säkerligen inte att bli besviken.

Slutsats

Oavsett om du är nybörjare eller erfaren astronom är kikare ett nödvändigt verktyg för att få ut det mesta av natthimlen. De är inte bara ett utmärkt val för snabba observationer, de kan också hjälpa dig att lära dig natthimlen och hitta svagare objekt som annars skulle kunna vara svåråtkomliga.

Oavsett din erfarenhet eller budget finns det alternativ som öppnar dörren till universum och ger dig möjlighet att utforska natthimlen.

Ofta ställda frågor

Vad ska jag leta efter i en astronomikikikare?

Det beror på din erfarenhet, din budget och vad du vill använda dem till. Om du vill ha en bra, solid kikare för allmänna ändamål som du kan använda under dagen, fungerar en 10×50-kikare utmärkt. Om du menar allvar med astronomi vill du ha något med högre förstoring och större bländare, till exempel en kikare med 15×70 eller till och med 20×80.

Är kikare bra för att observera månen?

Absolut! Du kommer att se så mycket mer än vad du kan göra med bara ögonen. Du kan till exempel tydligt identifiera de mörka fläckarna (månens ”hav”) och se de skuggor som kratrar och bergskedjor kastar. Om du observerar månen när den är halvmåne kan du också lättare se jordskenet – det mörka området på månen som är svagt upplyst av det reflekterade ljuset från jorden.

Vilken kikare är bäst för att observera planeterna?

Planeter är bäst att observera med ett teleskop, men det betyder inte att det inte finns något att se med kikare. Du kommer att kunna se Jupiters fyra största månar med en vanlig 10×50-kikare, och när förhållandena är de rätta kan du se Venus faser. Du kanske också kan se att Saturnus verkar avlång, men om du inte använder en kraftfull kikare kommer du förmodligen inte att kunna se dess ringar för vad de verkligen är.

Vad mer kan jag se med kikare?

Med en kikare kan du se hundratals objekt som annars skulle ligga utom räckhåll för det blotta ögat. Det finns många stjärnhopar som kan ses glittra mot nattens bakgrund, multipla stjärnor som visar två eller till och med tre komponenter, svaga vimrande nebulosor och till och med de mörka fläckarna av avlägsna galaxer. Även om dessa sevärdheter vanligtvis inte ser lika imponerande ut som de skulle göra genom ett teleskop, kommer det alltid att vara spännande att kunna hitta dessa objekt själv!

Richard J. Bartlett

Born and raised in England, Richard has had a passion for the stars since the age of six and has been writing about astronomy for 20 years. During that time, he’s had the opportunity to use a wide selection of binoculars, both for astronomy and daytime use, and owns more than ten binoculars himself. Richard now lives in southern California, and can often be found outside with his binoculars whenever the skies are clear.

Kommentarer

Lämna en kommentar

Din kommentar kommer vid behov att revideras av webbplatsen.