De bästa kikarna för fågelskådning 2023

Rösta på denna artikel

av Richard J. Bartlett

Uppdaterad den: 25 februari 2023

Miljoner människor över hela världen är fågelskådare, och med så många olika typer av fåglar i alla miljöer ger varje dag nya möjligheter att se något nytt. Det är logiskt att du vill se så mycket som möjligt, och en kikare kan verkligen hjälpa dig att få ut det mesta av din tid utomhus. Men vad ska du titta på när du väljer kikare? Och vilka är de bästa kikarna för fågelskådning år 2023?

Varför använda kikare för fågelskådning?

Du kan förstås använda dina ögon för att titta på fåglar. Människor har trots allt gjort detta i tusentals år utan problem, men med en kikare kan du se så mycket mer.

Till att börja med kan det vara svårt att identifiera fåglar på avstånd, medan kikare gör det enkelt. Genom att förstora bilden kan du se fågeln som om den vore mycket närmare, vilket gör att du bättre kan se dess markeringar och göra en mer exakt identifiering.

Kikare är dock inte det enda alternativet. Du kanske också har funderat på att använda ett kikarsikte, men dessa har en stor nackdel: bärbarhet. De är bra om du planerar att stanna på en viss plats ett tag, men de är inte särskilt praktiska om du vandrar.

En annan fråga är förstoringen. Spotting scopes har vanligtvis en förstoring på 15x eller mer, vilket gör dem utmärkta för att observera fåglar på avstånd. Denna högre förstoring har dock en nackdel. Synfältet – dvs. hur mycket du kan se – är mindre, vilket kan göra det svårare att hitta målet.

Eftersom ett kikarsikte är monterat på ett stativ kan det begränsa dess rörelseförmåga, vilket gör det svårt att spåra fågeln om den flyger. (Det mindre synfältet kan också göra det svårt, särskilt om du tappar bort fågeln och sedan måste hitta den igen.)

Birds through binoculars

Du har inga av dessa problem med kikare. De är utformade för att vara kompakta och lätta så att du kan ta med dem överallt, och även om de flesta modellerna också kan fästas på ett stativ (för ökad stabilitet) är det inte nödvändigt.

Kikare har en annan fördel jämfört med kikarsikten. Eftersom du använder båda ögonen har du ett bättre skärpedjup, vilket ger dig en mer realistisk bild. Genom att använda båda ögonen kan du också se fler detaljer.

Hur man väljer den bästa kikaren för fågelskådning

När det gäller att välja den bästa kikaren för fågelskådning finns det ett antal faktorer som du bör tänka på:

  • Förstoring
  • Vikt
  • Synfält
  • Miljön

Förstoring

Ju högre förstoring, desto större blir objektet. Detta kan låta bra, men du bör också komma ihåg att En högre förstoring innebär ett mindre synfält. Ett mindre synfält kan göra det svårare att hitta och spåra ditt mål, och den begränsade vyn kan vara mindre estetiskt tilltalande.

Till viss del beror det också på hur stort målet är och hur långt bort det är. Om den är för nära (eller för stor) kan kombinationen av förstoring och det mindre synfältet innebära att du inte kan uppskatta den ordentligt eller ens identifiera den.

Med tanke på allt detta är en förstoring på antingen 8x eller 10x bäst, med 8x som det bästa.

Vikt

Vikten är viktig av två skäl: för det första kommer du förmodligen att bära kikaren från en plats till en annan och du vill inte bära något som är för tungt.

För det andra: ju tyngre kikaren är, desto mer sannolikt är det att dina händer skakar när du håller i den. Detta kan orsaka ytterligare ett problem med kikare med högre förstoring: skakningarna blir tydligare när du tittar genom okularen.

Om du har en 8x och en 10x kikare med samma vikt kommer det att verka som om sikten genom 10x kikaren skakar mer eftersom den större förstoringen gör att skakningarna blir tydligare.

Då är det naturligtvis bäst att hitta en kikare som väger så lite som möjligt. I genomsnitt väger en 8x eller 10x kikare med takprisma ungefär 575 g (1,25 pund).

(För övrigt är kikare med takprisma den nyare, mer kompakta – och lättare – kikarstilen. Porroprismakikare är den traditionella stilen som ger en något bättre bildkvalitet men väger mer. En kikare med takprisma är formad som ett H, medan en kikare med porroprisma är formad som ett W.)

Roof prism and Porro prism

Synfältet

Till viss del är detta en fråga om personliga preferenser, men om du är nybörjare på fågelskådning kommer du förmodligen att tycka att ett större synfält är lättare att arbeta med. Till att börja med är det lättare att hitta ditt mål, men det ger också en mer estetiskt tilltalande bild, eftersom du inte bara ser fågeln utan också dess omgivning.

Synfältet mäts vanligtvis i fot på 1 000 meter. Detta anger storleken på ett objekt som skulle fylla synfältet på ett avstånd av 1 000 meter. Om kikaren till exempel har ett synfält på 350 fot på 1 000 meter, skulle ett föremål med en bredd på 350 fot täcka synfältet på ett avstånd av 1 000 meter.

Högre siffror (t.ex. 500 fot jämfört med 300 fot) ger ett större synfält, eftersom du ser en vy som är 500 fot bred från 1 000 meter, snarare än 300 fot.

Två kikare med samma förstoring visar målet i samma storlek. En kikare med ett större synfält gör dock att du kan se mer av din omgivning. Därför föredrar de flesta människor kikare med ett bredare synfält.

Miljön

Du kanske inte har något emot regn, men din kikare kan ha problem med fukten. Fukt är inte bra för kikarens optik, så du bör se till att din kikare är vattenavvisande, åtminstone, eller ännu bättre, vattentät. Det borde inte vara något problem om kikaren är tillverkad av en välrenommerad tillverkare, och alla kikare på vår lista är vattentäta.

Detta är också viktigt eftersom det ger din kikare ett visst skydd om du råkar tappa den i en flod, sjö eller till och med i havet. Det är dock ingen bra idé att förlita sig enbart på detta skydd, och du bör alltid vidta lämpliga försiktighetsåtgärder för att undvika att de blir blöta från början!

Våra 3 bästa kikare för fågelskådning

Det finns nästan lika många kikare som det finns fåglar, men vi har tagit bort gissningarna från urvalsprocessen. Efter att ha tittat på många modeller från tillverkare från Bushnell till Zeiss har vi valt ut tre av de bästa för dig.

Här är våra tre bästa val av vandringskikare:

Bäst totalt sett

Vortex Optics Crossfire HD 10x42
Vortex Optics Crossfire HD 10x42
Visa på Amazon

Crossfire HD 10×42-kikaren har den perfekta kombinationen av förstoring och bländare. Med en öppning på 42 mm kan man förvänta sig att de är lite tunga, men så är inte fallet. Med en vikt på 652 g (1,4 pund) är de fortfarande tillräckligt lätta för att du enkelt ska kunna bära dem och använda dem under långa perioder utan att drabbas av smärta eller trötthet.

Synfältet (325 fot på 1 000 meter) är tillräckligt för att ge dig en enastående utsikt över fågelns omgivning, medan den helt flerväggiga optiken ger skarpa, distorsionsfria och färgglada bilder. Som en extra bonus är de också vattentäta och dimtäta, med en gummipansar som skyddar kikaren om den skulle falla.

Om det finns en nackdel är det att nybörjare kanske tycker att 10x förstoring är lite mer än vad du behöver, men om du letar efter enastående närbilder är de här ögonen något för dig.

Bästa lättviktare

Steiner Safari UltraSharp 8x22
Steiner Safari UltraSharp 8x22
Visa på Amazon

Om du gillar att ta god tid på fågelskådning är det värre än att ha en kikare som är så tung att du inte kan hålla den utan att bli trött i armarna. Du kan visserligen montera kikaren på ett stativ, men det begränsar bara din frihet att följa fågeln när den flyger. Och om du vill flytta från plats till plats?

Steiners Safari UltraSharp 8×22-kikare är det lättaste alternativet på vår lista. Med en vikt på bara 228 g (0,5 pund) kan du bära dem och använda dem under en längre tid utan att behöva oroa dig för att armarna ska värka eller bli trötta. De har också ett generöst synfält (410 fot på 1 000 meter), är vattentäta och tågtäta och är dessutom mycket prisvärda.

Nackdelen? Medan en bländare på 22 mm är bra för fågelskådning och de flesta naturrelaterade aktiviteter, kommer du att upptäcka att det inte är tillräckligt om du också gillar astronomi, men för vikten och priset kan de inte slås.

Bästa budgetalternativet

TASCO Essentials 8x42
TASCO Essentials 8x42
Visa på Amazon

Kikare kan vara dyra, men det betyder inte att du måste spendera mycket pengar för att få högsta kvalitet. Tascos 8×42 Essentials kikare har en förstoring på 8x, och med en bländare på 42 mm ser du säkert alla detaljer du behöver. Vikten är också ganska bra – bara 290 g (0,6 pund).

Motprestationen är att linserna är flergångsbelagda (snarare än helt flergångsbelagda), men det borde inte göra någon större skillnad, särskilt inte om du är nybörjare på hobbyn. De är inte vattentäta, så du måste vara försiktig om du tittar på fåglar i närheten av vatten.

Slutsats

Du behöver inte spendera mycket pengar för att njuta av fågelskådning – du behöver bara spendera dina pengar klokt. En kikare är svårslagen i fråga om mångsidighet; den är lätt, bärbar och kan ge en fantastisk utsikt. Om du investerar i en kikare av god kvalitet kan du se mer och njuta mer, utan att behöva lida av trötthet i armarna eller förlora sikten på ditt mål.

Ofta ställda frågor

Vad betyder 8×42 i kikare?

Alla kikare har två nummer. Den första är kikarens förstoring, medan den andra är linsernas öppning (diameter), mätt i millimeter. Ju större förstoring, desto större blir målet, medan bländaren bestämmer hur mycket ljus kikaren kan samla in. Ju större bländare, desto mer ljus samlar kikaren in och desto mer detaljer kan du se. Bländare större än 50 mm kan dock vara tunga, vilket gör det svårare att använda dem under en längre tid.

Vilken kikare är bäst för fågelskådning?

När du ska välja den bästa kikaren för fågelskådning vill du ha en kompakt och lätt kikare som du lätt kan bära med dig. En kikare med takprisma (formad som ett H) är idealisk, med en förstoring på antingen 8x eller 10x. När det gäller bländaröppning är cirka 40 mm tillräckligt, så antingen 8×40 eller 10×40 är bra. Om du ska vistas i vatten är det en bra idé att se till att de är vattentäta.

Är 8×42 eller 10×42 bättre för fågelskådning?

Detta är egentligen en fråga om personliga preferenser, eftersom en högre förstoring gör att du kan se fler detaljer, men kan också begränsa ditt synfält. Detta begränsar hur mycket av omgivningen du kan se. I genomsnitt ger en 8x kikare ett synfält på cirka 395 fot på 1 000 meter, medan en 10x kikare ger ett synfält på cirka 320 fot på 1 000 meter.

Richard J. Bartlett

Born and raised in England, Richard has had a passion for the stars since the age of six and has been writing about astronomy for 20 years. During that time, he’s had the opportunity to use a wide selection of binoculars, both for astronomy and daytime use, and owns more than ten binoculars himself. Richard now lives in southern California, and can often be found outside with his binoculars whenever the skies are clear.

Kommentarer

Lämna en kommentar

Din kommentar kommer vid behov att revideras av webbplatsen.