De bästa kikarna och glasögonen för mörkerseende 2023

Rösta på denna artikel
Night-Vision Binoculars

av Richard J. Bartlett

Uppdaterad den: 18 februari 2023

För inte så länge sedan användes mörkerkikare och mörkerglasögon endast av militären för nattliga operationer eller som prylar i sci-fi- och spionfilmer. Nu är de tillgängliga för nästan alla till ett överkomligt pris, vilket gör det möjligt för dig att få en närmare bild av världen omkring dig – oavsett om det är dag eller natt.

Vem skulle med detta i åtanke ha störst nytta av att använda mörkerkikare och mörkerglasögon? Och vad bör du tänka på innan du investerar dina pengar?

Varför använda nattseende kikare och glasögon?

Du kanske tror att mörkerkikare och mörkerglasögon bara är till för jägare. Även om det är sant att jägare kan få en klar fördel av att kunna se sina byten tydligt i mörkret, är de inte de enda som kan ha nytta av mörkerglasögon.

Campare kan också dra nytta av att se bättre i mörker. Inget är läskigare än att campa utomhus och bli väckt av ett ljud mitt i natten – utan att veta vad som orsakade det. Nattkikare och nattglasögon kan spela en viktig roll för din egen säkerhet och för säkerheten för din familj, dina vänner och alla andra som kan tänkas campa med dig.

Det kanske förvånar dig också att vissa mörkerkikare och mörkerglasögon kan användas även på dagen. Detta, tillsammans med deras förmåga att spela in bilder och video, kan göra dem till ett utmärkt val för alla som vill spela in sina camping- eller vandringsupplevelser, inklusive att lägga ut dem på sociala medier.

Hur fungerar mörkerkikare?

Det finns flera olika sätt som mörkerkikare och mörkerglasögon kan fungera på. Det första sättet är genom värmekameror, som ger den typ av bild som du förmodligen har sett på TV eller i en film.

Många föremål avger värme i form av infrarött ljus. Värmebilder kan upptäcka detta infraröda ljus och visa det för användaren.

Den här tekniken är utmärkt när det gäller människor och djur, eftersom deras kroppsvärme gör det lätt för dem att sticka ut mot en kall bakgrund. Med dessa glasögon, Olika områden på målet kommer att få olika färger beroende på hur mycket värme som avges. Nackdelen är att om miljön också är varm kommer glasögonen också att upptäcka värmen från bakgrunden, vilket gör det svårt för målet att sticka ut och vara lätt att se.

Därför fungerar värmebildsglasögon bäst under mycket mörka (och helst svala) förhållanden.

Ett annat sätt som mörkerkikare och mörkerglasögon fungerar är genom att upptäcka infrarött ljus. Förutom i sällsynta fall finns det alltid en mycket liten mängd omgivande ljus som kan hjälpa dig att se lite i mörkret. Föremålen reflekterar dock även infrarött ljus som glasögonen kan upptäcka och förstärka.

Detta kallas optoelektronisk bildförbättring och resulterar i en bild som har en stark grönaktig färg. Det är en väletablerad teknik och fortfarande det vanligaste sättet som mörkerkikare och mörkerglasögon fungerar på,

En nyare men mindre vanlig metod är digital bildförbättring. Detta fungerar genom att man tar det omgivande ljuset och sedan förbättrar det för att få en mer realistisk bild i äkta färger. Nackdelen? Eftersom denna teknik är yngre och effektivare är den också dyrare.

Hur man väljer den bästa kikaren för mörkerseende

Det finns ett antal faktorer som du bör ta hänsyn till när du köper mörkerglasögon eller kikare:

  • Utbud
  • Bildkvalitet
  • Vikt

Utbud

Nattsiktsglasögon och kikare har en mer begränsad räckvidd jämfört med din egen syn på dagen. Mer specifikt kan dina ögon se föremål och upptäcka rörelser på flera kilometers avstånd, medan mörkerglasögon och kikare vanligtvis är begränsade till mål som ligger närmare än en kilometer.

I genomsnitt har våra val en räckvidd på cirka 700 meter, eller lite mindre än en halv mil.

Bildkvalitet

Medan vanliga kikare använder en kombination av glaslinser och prismor för att skapa en bild, använder mörkerglasögon och kikare ljuskänsliga chips. Dessa chip tar emot det inkommande ljuset och förstärker det för att ge en klar och skarp bild. Detta ger dig också den extra bonusen att du kan spela in det du ser på ett SD-kort.

En annan fördel med att använda elektronik för att bearbeta bilden är att många mörkerglasögon kan zooma in digitalt, på samma sätt som mobilkameran kan göra det (men vanligtvis inte i samma utsträckning).

Vikt

Precis som med vanliga kikare är det viktigt att ta hänsyn till vikten när du väljer mörkerglasögon. Du vill ha snabb och enkel åtkomst till kikaren när du är utomhus, och du vill inte att den bokstavligen ska dra ner dig eller att du ska få ont i armarna vid långvarig användning.

En 10×50-kikare väger i genomsnitt mellan 1,5 och 2,0 kilo. Som tur är kanske du blir överraskad när du får reda på att mörkerglasögon väger lite mindre – kanske i genomsnitt 1,25 kilo.

Våra 3 bästa kikare för mörkerseende

När det gäller nattkikare och mörkerglasögon av god kvalitet är Nightfox generellt sett en välrenommerad tillverkare vars produkter är väl mottagna av kunderna. Som ett resultat av detta är två av våra tre val från Nightfox, medan det tredje är från Hexeum, en tillverkare som snabbt har fått ett gott rykte för sig själv.

Med detta i åtanke är här våra tre bästa kikare och glasögon för mörkerseende:

Bäst totalt sett

Nightfox Vulpes
Nightfox Vulpes
Visa på Amazon

När det gäller egenskaper och funktioner är det svårt att slå Vulpes nattsiktsglasögon från Nightfox. Dessa glasögon har en optisk förstoring på 6x en digital zoom på 3x, och de kan användas både dagtid och nattetid. Batteriet ska ge cirka 6 timmars kontinuerlig användning.

Liksom många andra modeller kan Vulpes ta bilder och spela in video. I det här fallet spelar den in video med en upplösning på 1920×1080 pixlar (potentiellt blu-ray-kvalitet) och spelar även in ljud för en komplett upplevelse. Den levereras till och med med ett minneskort på 32 GB så att du kan börja spela in direkt ur lådan.

En annan trevlig funktion är den integrerade laseravståndsmätaren. Denna praktiska funktion kan mäta och visa avståndet till ditt mål och registrerar även avståndet på alla videor eller bilder som registreras. Slutligen, med en räckvidd på 660 yards (0,4 miles / 604 meter) kommer du att upptäcka att dessa glasögon är mer än kapabla att visa dig allt i din lokala miljö.

Nackdelen? De här glasögonen är också de dyraste av våra tre alternativ, men de ligger fortfarande inom samma prisklass som andra jämförbara glasögon och ger utmärkt valuta för pengarna.

Bästa alternativet för lång räckvidd

HEXEUM Night Vision
HEXEUM Night Vision
Visa på Amazon

Om du letar efter prisvärda mörkerglasögon som kan se lite längre än genomsnittet kan du överväga NV3180-glasögonen från Hexeum. Dessa har en räckvidd på ungefär 984 yards (0,6 miles / 900 meter), vilket gör dem till ett bra val för jägare som vill upptäcka sitt byte på avstånd, och eventuellt jordbrukare och ranchägare som kan behöva patrullera sin egendom på natten.

Precis som Nightfox Vulpes kan dessa glasögon användas både dag och natt och kan ta både bilder och video (om än med lägre upplösning än Vulpes).

En fördel jämfört med Vulpes är batteritiden: 8 timmars kontinuerlig användning med infrarött ljus (jämfört med 6 timmar med Vulpes), men medan Vulpes har inbyggda uppladdningsbara batterier kräver Hexeums glasögon 6 vanliga AA-batterier.

Hexeums glasögon har en optisk zoom på 3 x och en digital zoom på 4 x, jämfört med Vulpes som har en maximal optisk zoom på 6 x. Slutligen är de lättaste av våra tre val med en vikt på 576 g (cirka 1,26 pund), så du behöver inte oroa dig för värk och smärta till följd av långvarig användning.

Bästa budgetalternativet

Nightfox Corsac
Nightfox Corsac
Visa på Amazon

Slutligen kommer vi till Nightfox Corsac. Med mindre än halva priset på Vulpes är Corsac-glasögonen ett utmärkt alternativ för alla som har en budget och har några fantastiska funktioner. För det första kan de, precis som Vulpes, spela in HD-bilder och video med en upplösning på 1920×1080 pixlar och kan användas både dag och natt.

De har dock inga uppladdningsbara batterier utan kräver 6 AA-batterier, precis som Hexeums glasögon. Du kommer också att upptäcka att de bara klarar ungefär tre timmars kontinuerlig användning, även om detta kan förlängas genom att sänka de infraröda inställningarna.

Utbudet är också mindre, men ändå tillräckligt för de flesta användningsområden. I kolsvart mörker är räckvidden cirka 200 yards (183 meter), men den ökas om det finns tillräckligt med omgivande ljus, upp till en potentiell maximal räckvidd på nästan 600 yards (550 meter). Slutligen är den 6x förstoringen jämförbar med Vulpes.

Slutsats

Kikare och glasögon för mörkerseende är inte längre bara för militären och sci-fi-actionhjältar – de är nu inom räckhåll för konsumenter överallt, och de har verkliga användningsområden. Vare sig du är jägare, campare eller helt enkelt vill se djurlivet på natten finns det mörkerkikare och mörkerglasögon som passar dina behov och din budget.

Ofta ställda frågor

Hur långt kan mörkerglasögon och kikare se?

Det beror på själva glasögonen eller kikaren, och många konsumentmodeller är begränsade till avstånd på mindre än en mil. I genomsnitt har de flesta glasögon och kikare en räckvidd på lite mindre än en halv mil.

Kan du använda mörkerglasögon i totalt mörker?

Det korta svaret är nej. Nattglasögon och kikare kräver en liten mängd omgivande eller infrarött ljus för att fungera. Om det inte finns något ljus av något slag kan glasögonen inte producera en bild som användaren kan se. 

Kan någon använda mörkerglasögon och kikare?

Ja – även om du kanske tror att mörkerglasögon och kikare är avsedda för militären, är sanningen den att alla kan äga och använda denna teknik. Det krävs inte heller någon licens, något tillstånd eller någon utbildning.

Richard J. Bartlett

Born and raised in England, Richard has had a passion for the stars since the age of six and has been writing about astronomy for 20 years. During that time, he’s had the opportunity to use a wide selection of binoculars, both for astronomy and daytime use, and owns more than ten binoculars himself. Richard now lives in southern California, and can often be found outside with his binoculars whenever the skies are clear.

Kommentarer

Lämna en kommentar

Din kommentar kommer vid behov att revideras av webbplatsen.