De bästa operaglasögonen 2023

Rösta på denna artikel
Opera glasses

av Richard J. Bartlett

Uppdaterad den: 18 februari 2023

Oavsett om det är opera, teater, konsert eller sportevenemang har inte alla råd med de bästa platserna. Oftast befinner vi oss en bit bakåt i tiden och måste antingen blinka mot scenen eller förlita oss på storbildsskärmarna för att se vad som händer.

Det är där operaglasögon och kompakta kikare kommer till nytta. Dessa kan förstora bilden och ge dig möjlighet att komma närmare händelsen, men utan den trötthet i armarna som uppstår när du håller i en större kikare under långa perioder. Så vad ska du tänka på när du väljer operaglasögon och kompakta kikare? Och vilka är bäst?

Vad är skillnaden mellan operaglasögon och kompakta kikare?

När du tänker på operaglasögon tänker du förmodligen på en liten kikare med handtag. Kanske kan du tänka dig att åskådare på operan eller teatern håller glasögonen mot ögonen för att få en bättre syn. För det mesta är det precis vad de är.

Operaglasögonen är utformade för att vara små och lätta, så att de kan tas med och användas nästan var som helst. Eftersom de är särskilt utformade för opera och teater har de vanligtvis en låg förstoring på cirka 3x eller 5x, vilket är tillräckligt för att förstora bilden i de flesta teatermiljöer.

Detta är bra om du är på teatern, men vad händer om du är på en konsert eller ett sportevenemang? Många av dem äger rum på stora arenor, där musikerna eller spelarna mer liknar myror än människor. Det är där kompakta takprismakikare kommer in i bilden.

Precis som operaglasögon är kikare med takprisma utformade för att vara små och lätta, men med en större förstoring så att du kan få en bättre bild.

Traditionella kikare, där piporna är förskjutna från okularerna så att de bildar en W-form, kallas porroprismakikare. De är vanligtvis större och tyngre, vilket gör det svårt för vandrare, fågelskådare och konsertbesökare att bära och använda dem under en längre tid.

Kikare med takprisma är utformade för att vara mer lätta och kompakta än traditionella kikare. Detta beror på prismernas inre utformning, och till skillnad från kikare med porroprismor är inte piporna på kikare med takprismor förskjutna från okularen. De är helt enkelt raka, vilket ger kikaren en H-form.

Av de två har de traditionella porroprismorna något bättre bildkvalitet, men om du inte planerar att använda kikaren för att titta på stjärnor bör detta inte vara något problem. Om du behöver en kikare för en konsert eller ett sportevenemang är det därför troligen en kikare med takprisma som är det bästa alternativet.

Takprisma och Porroprisma

Vad betyder siffrorna?

Oavsett om du väljer operaglasögon, kikare med porroprisma eller kikare med takprisma finns det nästan alltid två nummer som är förknippade med dem. Du kan till exempel se en kikare som anges vara 8×42.

Den första siffran är förstoringen och anger hur mycket större bilden kommer att se ut. Om du tittar på en artist på scenen, så kommer en 8×42-kikare att få den personen att verka 8x större.

Den andra siffran är objektivlinsernas öppning, mätt i millimeter. Objektivlinserna är de stora linserna som du riktar mot målet, medan okularerna är de mycket mindre linserna som du tittar igenom.

Ju större bländare, desto mer ljus kan kikaren samla in. Detta är viktigt för aktiviteter som sker i svagt ljus (t.ex. astronomi, jakt och fågelskådning), men är inte lika viktigt på teatern, konserter eller sportevenemang, eftersom scenen eller planen bör vara väl upplyst.

Hur man väljer de bästa operaglasögonen eller kompakta kikarna

Det finns ett antal faktorer som du kan ta hänsyn till när du köper operaglasögon eller kompakta kikare (t.ex. optiska beläggningar och prismakvalitet), men de två viktigaste faktorerna är:

  • Förstoring
  • Vikt

Förstoring

Som tidigare nämnts har traditionella operaglasögon en låg förstoring på cirka 3x eller 5x, eftersom du vanligtvis befinner dig mycket närmare scenen än vad du skulle göra vid en konsert eller ett sportevenemang.

Kikare är dock en annan historia. Förstoringsintervallet ligger vanligtvis mellan 6x och 25x, men som du kanske kan förvänta dig är kikaren oftast tyngre ju större förstoring den har.

Vilken förstoring du behöver beror på vilket evenemang du ska delta i. Om du ska gå på teater är det bra med en låg förstoring på cirka 3x eller 5x. Men om du vill ha något för en konsert eller ett sportevenemang är det troligt att du vill ha något med en förstoring på 8x eller 10x.

Vikt

Den största faktorn som påverkar vikten är objektivlinsernas öppning. Som tur är behöver du inte en stor bländare för teater, konserter eller sportevenemang, och därför behöver du inte oroa dig för trötthet i armarna. Det är dock värt att komma ihåg att traditionella kikare med porroprisma ibland kan väga dubbelt så mycket som sina motsvarigheter med takprisma, så när det gäller vikt bör du förmodligen hålla dig till kikare med takprisma.

Våra 3 bästa operaglasögon och kompakta kikare

Som tidigare nämnts är operaglasögon lite annorlunda än kikare och lämpar sig bäst för teatern. Kikare har en högre förstoring och är vanligtvis bättre lämpade för situationer där du kan befinna dig längre bort från händelsen, t.ex. konserter och sportevenemang.

Med det sagt är det ofta en bra idé att investera i något som kan användas i många olika situationer, och vi har gjort våra val därefter:

Bäst totalt sett

Pentax Papilio II 6.5x21
Pentax Papilio II 6.5x21
Visa på Amazon

Pentax är naturligtvis ett mycket välkänt och etablerat varumärke. Även om de främst är kända för att tillverka kamerautrustning tillverkar de också högkvalitativa kikare som kan användas i många olika situationer, och Papilio II är inget undantag. Med en förstoring på 6,5x är kikaren tillräckligt kraftfull för konserter och sportevenemang, men kan ändå ge fantastiska närbilder på teatern – särskilt med tanke på att den har ett närfokus på bara 50 cm.

Andra fördelar är vikten – mycket lätta 295 g – och optiken, eftersom prismorna är BaK-4 av bättre kvalitet och linserna är helt flerväggiga. Detta förbättrar bildkvaliteten genom att minska bieffekter, t.ex. kromatisk aberration, som resulterar i en regnbågsliknande färgförvrängning runt objekt med hög kontrast. På det hela taget är denna kikare det perfekta valet, oavsett scenario eller hur du tänker använda den.

Bästa operaglasögon

Levenhuk Broadway 325F
Levenhuk Broadway 325F
Visa på Amazon

När det gäller traditionella operaglasögon är det svårt att hitta ett par som både är av hög kvalitet och från en etablerad tillverkare. Lyckligtvis uppfyller Broadway 325F från Levenhuk båda kraven. Det USA-baserade företaget grundades 2002 och är specialiserat på en mängd olika optiska produkter av hög kvalitet, t.ex. kikare, mikroskop och teleskop, särskilt för marknader utanför USA.

Operaglasögonen Broadway 325F har en kedja i stället för ett handtag, så de används som vanliga kikare, men de är särskilt utformade för teatern. De har till exempel en lägre förstoring på 3x och en närfokus på bara 3,5 meter, vilket är perfekt för att se artisterna på scenen. De är också mycket lätta – bara 70 g – kompakta och har till och med en egen väska för att göra det ännu bekvämare.

Bästa budgetkikare

Celestron Outland X 8x25
Celestron Outland X 8x25
Visa på Amazon

Celestron är en mycket respekterad tillverkare med över 50 års erfarenhet av att tillverka alla typer av optisk utrustning – från monokulärer och kikare till mikroskop och teleskop – och deras sortiment av kikare och teleskop är särskilt populärt bland jägare, fågelskådare och amatörastronomer.

Företaget är känt för att producera billig utrustning av hög kvalitet, och kikaren Outland X 8×25 är ett bra exempel på detta. Förutom den låga kostnaden är de också vattentäta och dimsäkra, de har BaK-4-prismor av högre kvalitet och är med sina 450 gram ganska lätta. Nackdelen? En förstoring på 8x kan vara lite för mycket om du befinner dig på en liten teater och optiken är flerväggig (snarare än helt flerväggig), men ingen av dessa faktorer bör ha en negativ inverkan på ditt beslut.

Slutsats

Du kan använda låg effekt för teatern, men om du ska gå på konsert eller sportevenemang behöver du förmodligen något med lite större förstoring. Lyckligtvis är kompakta kikare lätta, billiga och har precis rätt styrka, vilket gör dem användbara i många olika situationer och aktiviteter.

Ofta ställda frågor

Vad är skillnaden mellan operaglasögon och kikare?

Operaglasögon användes främst på teatern, men har på senare år blivit oanvändbara. De är mindre än kikare och har en lägre förstoring, eftersom artisterna på scenen är inomhus och närmare än de objekt som ses med kikare utomhus. Deras relativt låga effekt (vanligtvis 3x eller 5x) kan göra dem olämpliga för konserter och sportevenemang där scenen ligger längre bort. Däremot är kikare med takprisma också utformade för att vara kompakta och lätta, men de har den extra förstoring som behövs för utomhusbruk.

Kan man använda kikare på teatern?

Ja, men se till att du använder något lätt och kompakt med en lägre förstoring. Beroende på teaterns storlek kan du befinna dig betydligt närmare scenen än på en konsert eller ett sportevenemang, så en kikare med låg effekt (8x eller mindre) är bättre lämpad för den miljön. Storlek och vikt är också viktiga, eftersom du måste ha dem tillgängliga vid din plats och kan komma att hålla dem i handen under en längre tid.

Är bländaröppningen viktig för teatern, en konsert eller ett sportevenemang?

Generellt sett spelar bländare ingen större roll när det gäller kikare för teater, konsert eller sportevenemang. Kikare med större öppning (t.ex. 50 mm eller mer) kan samla in mer ljus och är därför bäst lämpade för situationer med svagt ljus. Eftersom scener och idrottsarenor brukar vara väl upplysta är detta inget problem, men om du vill använda kikaren för andra utomhusaktiviteter (t.ex. fågelskådning, jakt eller astronomi) bör du överväga en större bländare i stället.

Richard J. Bartlett

Born and raised in England, Richard has had a passion for the stars since the age of six and has been writing about astronomy for 20 years. During that time, he’s had the opportunity to use a wide selection of binoculars, both for astronomy and daytime use, and owns more than ten binoculars himself. Richard now lives in southern California, and can often be found outside with his binoculars whenever the skies are clear.

Kommentarer

Lämna en kommentar

Din kommentar kommer vid behov att revideras av webbplatsen.