De bästa kikarna för vandring 2023

Rösta på denna artikel
Binoculars for Hiking

av Richard J. Bartlett

Uppdaterad den: 18 februari 2023

Du kan ha många olika anledningar till varför du älskar att vandra. Kanske gillar du den hälsosamma motionen, eller så gillar du att utforska, men det är troligt att du också tycker om att vara utomhus. Det finns inget bättre än att känna solen i ansiktet och höra ljudet av naturen runt omkring dig – och det är definitivt inte en upplevelse som du kan få genom att stanna inomhus.

Oavsett hur ofta du vandrar eller hur mycket tid du lägger ner på det vill du få ut så mycket som möjligt av varje sekund du tillbringar utomhus. Kan en kikare hjälpa till? Och vilka är de bästa kikarna för vandring?

Varför använda kikare vid vandring?

Beroende på var du bor kan du ha ett ganska spännande landskap i närheten. Kanske finns det berg, eller så har du en fantastisk utsikt över en sjö eller ett hav. Kanske gillar du att vandra i skogen, där du ofta får en glimt av vilda djur i fjärran. Du har säkert också sett en mängd fåglar som flyger över oss eller vilar i träden i närheten.

Hur som helst finns det alltid något som är värt att se, men problemet är inte att hitta något inspirerande, utan snarare att önska att man kunde se det närmare. Landskapet är långt borta, djurlivet kan fly om du gör ett ljud och fåglarna flyger ofta för högt eller för långt bort för att du ska kunna uppskatta dem.

Det är där kikaren kommer in i bilden. Det finns inget bättre än att få en närmare titt på landskapet och det fantastiska djurlivet runt omkring dig. Du kan njuta av närbilder av landskapet från ett säkert avstånd. Skogens djur kommer inte att bli skrämda och du kan följa fåglarnas flygning när de flyger genom himlen.

Hur man väljer den bästa vandringskikaren

När det gäller att välja den bästa kikaren för vandring finns det fyra huvudfaktorer att ta hänsyn till:

  • Förstoring och bländare;
  • Vikt;
  • Synfältet;
  • Miljön.

Förstoring och bländare

Du kanske redan vet att alla kikare har två nummer. Du kanske till exempel har sett eller hört talas om en 10×50-kikare. Men vad betyder dessa siffror?

Den första siffran anger förstoringen. Som du kanske kan förvänta dig är detta hur mycket större ditt mål kommer att visas, och även om det är viktigt är det inte något som bör vara avgörande – och vi kommer att få veta varför om en stund.

Den andra siffran är linsernas bländare, mätt i millimeter. Mer specifikt är det de två stora linserna som du riktar mot målet, i stället för okularen som du håller mot ögonen.

En kikare med större öppning kan fånga mer ljus, och även om detta kan vara viktigt för hobbyer som astronomi är det mindre viktigt när det gäller vandring, av ett par skäl. För det första kommer du troligen att vara utomhus under dagen, då ljuset förmodligen inte är något större problem. Det andra skälet har att göra med den andra faktorn du bör ta hänsyn till: vikten.

Takprisma

Vikt

En kikare med större öppning är tyngre, och det sista du behöver när du vandrar är att bära mycket vikt. Eftersom en kikare med större öppning samlar in mer ljus kan du se lite fler detaljer och en bättre bildkvalitet, men det beror också på optikens kvalitet.

Förutom bländare finns det en annan faktor som påverkar vikten: kikarens konfiguration. När de flesta människor tänker på kikare tänker de på kikare med den traditionella porroprismakonfigurationen. Dessa kikare tenderar att vara stora och skrymmande, med piporna förskjutna från okularen så att de bildar en W-form.

På senare tid har tillverkare dock börjat tillverka kikare med takprisma. Dessa har raka pipor, så kikaren är formad som ett H. De är också mer kompakta och vanligtvis mycket lättare än sina äldre syskon.

Kikare med takprisma har utformats för att vara bärbara, vilket gör dem till det perfekta valet för vandrare, och eftersom bländare inte är så viktigt är kikarens vikt inte heller ett stort bekymmer.

Synfältet

Synfältet är hur mycket du kan se när du tittar genom kikaren. Detta anges vanligtvis som ett mått i fot, från ett avstånd på tusen meter. Låt oss till exempel säga att din kikare har ett synfält på 400 fot på 1000 meter. Om du tittar på en mur på ett avstånd av 1 000 meter skulle du se en del av muren som mäter 400 fot i diameter.

Det låter förvirrande, men det räcker med att säga att ett bredare synfält gör att du kan njuta av mer av landskapet. En allmän regel är att ju högre förstoring, desto mindre är synfältet.

Miljön

Det sista du bör tänka på när du väljer kikare är din miljö – och inte bara din omgivning. Även om de flesta föredrar att vandra när vädret är bra, kan situationen ibland förändras ganska snabbt.

De allra flesta kikare idag är vattenavvisande, vilket borde räcka för att skydda optiken mot regn. Men du kan också överväga kikare med linser som har en antirefugbeläggning, särskilt i en fuktig miljö.

Slutligen är vattentäta (snarare än bara vattenresistenta) kikare ett bra val. Ingen har för avsikt att tappa sin kikare i vatten, men olyckor händer, och du vill se till att inget vatten kommer in i kikaren. Även om du inte vandrar nära vatten kan en vattentät kikare vara en bra investering för framtiden.

När det gäller vandring är förstoringar på 8x eller 10x bra val, medan en bländare på mellan 20 och 50 mm bör vara mer än tillräckligt för att uppfylla dina behov.

Våra 3 bästa kikare för vandrare

Vandringskikare finns i alla former och storlekar, och det gäller att hitta den kikare som fungerar bäst för dig. Det är alltid en bra idé att läsa recensioner från andra kunder och om möjligt prova olika modeller innan du investerar dina pengar.

Här är våra tre bästa val av vandringskikare:

Bäst totalt sett

Vortex Optics Diamondback HD 10x50
Vortex Optics Diamondback HD 10x50
Visa på Amazon

Vortex har specialiserat sig på att tillverka en rad optiska produkter för friluftslivet – och inte bara kikare. Om dina intressen sträcker sig längre än till vandring kommer du att upptäcka att de också har ett stort utbud av kikarsikten, sökarsikten, avståndsmätare, spanarsikten och monokulära kikarsikten.

Deras kikarsortiment Diamondback har utformats för att ge bästa möjliga kvalitet till ett överkomligt pris, och kunder överallt är överens om att de har lyckats.

Deras Diamondback HD 10×50 kikare har den öppning du behöver för att se de finaste detaljerna, medan den 10x förstoringen gör det enkelt att se mer avlägsna mål. Optiken är helt flerväggig, vilket innebär att du får en bättre bildkvalitet med mindre färgförvrängning runt objekt med hög kontrast (t.ex. kullar eller berg mot en ljus himmel).

Om det finns en nackdel är det vikten. Av alla kikare som vi granskade var dessa kikare med 851 g (1,9 pund) de tyngsta av takprismorna. Detta är dock fortfarande nästan hälften av den genomsnittliga vikten för jämförbara kikare med porroprisma. Det finns också ett ordentligt fodral som är bättre än de vanliga canvasfodral som de flesta andra tillverkare tillhandahåller, vilket borde göra det lite bekvämare att bära dem över axeln.

Bästa lättviktare

Steiner Safari UltraSharp 8x22
Steiner Safari UltraSharp 8x22
Visa på Amazon

Om vikten är ett problem kan du kolla in Steiners Safari UltraSharp 8×22 kikare. Steiner är en välrenommerad tillverkare från Tyskland som varit verksam sedan 1947, och deras UltraSharp-serie finns i en mängd olika bländarstorlekar och förstoringar.

8×22-modellen väger bara 284 g (0,63 pund), eller bara en tredjedel av Diamondback HD 10×50:s. Motprestationen är förstås en mindre bländare och lägre förstoring, men den låga vikten innebär att du kan ha dem runt halsen under längre perioder utan att behöva oroa dig för att anstränga några muskler. Detta är särskilt viktigt om du vill använda dem ofta under din vandring, eftersom du inte behöver ta ut dem ur fodralet.

Om du behöver stuva undan dem när du vandrar kommer du att märka att dessa takprismakikare är ganska kompakta. Med en storlek på 4,3 x 4,1 tum är de förmodligen också den bästa kikaren för backpacking.

De är också vattentäta och stöttåliga, så om du råkar tappa dem i en flod eller bäck behöver du inte oroa dig för om de överlever fallet. Slutligen, som en extra bonus, var de i skrivande stund också de billigaste av de kikare vi granskade.

Bästa synfält

Vortex Optics Diamondback HD 8x32
Vortex Optics Diamondback HD 8x32
Visa på Amazon

Om du vandrar i ett fantastiskt landskap vill du få ut det mesta av utsikten, och det är där Vortex Optics Diamondback HD 8×32-kikare kommer in i bilden. De har kanske inte samma förstoring och öppning som 10×50-modellen, men det betyder också att de har ett större synfält.

För att jämföra de två har Diamondback HD 10×50-kikaren ett synfält på 315 fot på 1 000 meter (ungefär 6,0 grader), vilket är ganska standard för kikare i den storleken. Eftersom 8×32-kikaren har en mindre förstoring är synfältet större – 426 fot på 1 000 meter (ungefär 8,1 grader). Detta ger dem ett brett synfält, vilket gör dem till det perfekta valet för att njuta av landskapet runt omkring dig.

När det gäller vikten är dessa kikare med 451 g (1,0 pund) lättare än de flesta kikare i liknande storlek, så du behöver inte oroa dig för trötthet i armarna när du njuter av utsikten. Linserna är helt flergångsbelagda för bästa bildkvalitet, och du behöver inte oroa dig för vattenskador eftersom de också är vattentäta.

Nackdelen är priset – de är inte de billigaste på marknaden, men kvaliteten är svår att slå.

Slutsats

Utrustningen du tar med dig när du vandrar är lika viktig som var du vandrar, och med rätt kikare kan du få ut det mesta av din tid utomhus. Oavsett om du letar efter den största effekten för att få de bästa närbilderna, ett lättviktsalternativ som sparar både rygg och pengar, eller ett vidvinkligt synfält för att njuta av landskapet, finns det ett alternativ som passar dig – och din ryggsäck.

Ofta ställda frågor

Är en kikare värd att använda vid vandring och backpacking?

Absolut! Förutom bekväma skor är kikare ett måste för vandrare och backpackers. Du kan säkert njuta av landskapet, djurlivet och fågellivet med bara ögonen, men du kommer att upptäcka så mycket mer om du tar med dig kikaren!

Vad är skillnaden mellan 8×42 och 10×42 kikare?

Den första siffran anger förstoringen, så i fallet 8×42 får du en förstoring på 8x. Kikaren 10×42 har en förstoring på 10x. Den andra siffran är de stora objektivens bländare i millimeter. Ju större bländare, desto mer ljus kan kikaren samla in, men när det gäller användning på dagtid kommer den större bländaren inte att göra någon större skillnad utan större förstoring. I det här fallet är bländaren densamma, men den större förstoringen i 10×42-kikaren gör att du kan se mer.

Vilken är den bästa kikaren för långdistansvisning?

Om målet ligger långt borta behöver du en kikare med högre förstoring för att få bästa möjliga bild. Vanligtvis är en förstoring på 8x helt okej för vandring, men för att se på långa avstånd är det bäst att använda 10x. Det kan också vara en bra idé att överväga en bländare i intervallet 40-50 mm, eftersom du då kan se fler detaljer. (Tänk dock på att större bländare också väger mer.)

Vad ska jag tänka på när jag väljer den bästa kompakta kikaren för vandring?

Det kan bero på många olika faktorer, till exempel var du ska vandra och hur länge. Vikten kan dock vara den avgörande faktorn. Kikare med takprisma (formade som ett H) är utformade för att vara lättare, och även om en förstoring på 8x är tillräcklig, kan du öka förstoringen till 10x om ditt mål ligger långt borta. Var också medveten om din omgivning och tänk på att använda en vattentät kikare om du befinner dig nära bäckar, floder eller sjöar.

Richard J. Bartlett

Born and raised in England, Richard has had a passion for the stars since the age of six and has been writing about astronomy for 20 years. During that time, he’s had the opportunity to use a wide selection of binoculars, both for astronomy and daytime use, and owns more than ten binoculars himself. Richard now lives in southern California, and can often be found outside with his binoculars whenever the skies are clear.

Kommentarer

Lämna en kommentar

Din kommentar kommer vid behov att revideras av webbplatsen.