De bästa kikarna med hög effekt 2023

Rösta på denna artikel
High Powered Binoculars

av Richard J. Bartlett

Uppdaterad den: 18 februari 2023

När många människor tänker på kikare tänker de ofta på något som 10×50, eller kanske något mindre som 8×42 eller 7×35. Även om dessa kikare är bra kommer det dock att finnas tillfällen då du behöver lite mer. Kanske är du fågelskådare och behöver en högre förstoring, eller så är du amatörastronom och behöver en större bländare.

Kikare finns i ett stort antal olika förstoringar och öppningar, så var ska du börja? När ska du använda en kikare med hög effekt? Vad ska du leta efter? Och vilka är de bästa kikarna med hög effekt år 2023?

Förstorning och bländare förklaras

Människor använder kikare för många olika aktiviteter, från astronomi och fågelskådning till konserter, vandring, jakt och segling. Men innan vi bestämmer oss för vilka som kan dra nytta av en kikare med hög effekt ska vi ta en stund för att gå igenom vad en kikare med hög effekt är.

Om du har köpt eller använt kikare tidigare vet du säkert att de alltid anges med två nummer. Du kanske till exempel funderar på att köpa en 10×50-kikare. Den första siffran anger förstoringen, medan den andra är objektivlinsernas öppning, mätt i millimeter.

Förstoring

Förstoring är en indikation på hur mycket större ett objekt kommer att synas genom kikaren. Om förstoringen till exempel är 10x kommer objektet att verka 10x större, som om du var 10x närmare det. De flesta kikare har en fast förstoring som vanligtvis varierar mellan 6x och 25x.

Det kan tyckas att högre förstoringsgrader är bäst, men det är inte nödvändigtvis alltid sant. Till att börja med kommer en högre förstoring också att förstärka eventuella skakningar från dina armar, händer eller till och med från omgivningen. Om du till exempel befinner dig på en båt kan det vara svårt att hålla siktet stadigt när den gungar, och denna effekt blir värre med en högre förstoring.

En annan fråga är synfältet, eller hur mycket du kan se genom okularen. I genomsnitt har en 10×50-kikare ett synfält som sträcker sig över 6 eller 6,5 grader av himlen, men (som man kan förvänta sig) ger högre förstoringar mindre synfält, och en 15×70-kikare har ett synfält på cirka 4 grader.

Förutom att det gör din vy lite mindre estetiskt tilltalande kan det också göra det svårare att lokalisera ditt mål, särskilt om det rör sig.

Innan vi talar om bländare är det värt att notera att det också finns kikare med zoomförstoring. Dessa ger ofta en bild av sämre kvalitet, men kan ändå vara användbara under vissa omständigheter. Generellt sett kan zoomfunktionen påverka bildens färg och ljusstyrka, så om du funderar på att använda zoomfunktionen är det bäst att använda den på dagtid.

Bländare

När vi talar om kikarens öppning avser vi objektivlinsernas diameter. Det är de stora linserna som du riktar mot ditt mål, och öppningen mäts alltid i millimeter.

Vid första anblicken verkar bländaren kanske inte så viktig, men den spelar en mycket viktig roll. Objektivlinserna samlar ljus, så ju större öppning desto mer ljus kan kikaren samla in.

Under dagen kan detta ge en ljusare och mer färgstark bild, samtidigt som du kan se mer i skymningen och på natten. Om din hobby innebär att du är utomhus vid dessa tillfällen bör du överväga att använda en kikare med större öppning.

Tyvärr har större bländare en anmärkningsvärd nackdel: de är inte bara fysiskt större, utan tenderar också att väga mer. En kikare med en bländare på 25 mm väger till exempel vanligtvis cirka 300 g, medan en kikare med en bländare på 50 mm väger cirka 800 g.

Vissa kikare har en öppning på upp till 100 mm, men många tillverkare tillverkar kikare med en maximal öppning på 70 mm. Dessa väger vanligtvis omkring 1,8 kg (4,0 pund).

Med tanke på deras vikt är det ofta en bra idé att montera större kikare på ett stativ. Det hjälper till att stabilisera bilden och förhindrar att du får ont i armarna. Detta begränsar dock användningen av kikaren, eftersom det är svårt att bekvämt observera mål som befinner sig mer än cirka 45 grader över horisonten.

Vad kan du använda en kikare med hög effekt till?

Om du ska röra dig mycket eller om du bara vill ha något som du snabbt kan ta med dig och använda ute på gården, är det bäst att använda en mindre och lättare kikare.

Du vill till exempel inte använda en kikare med hög effekt när du vandrar eller går på konsert (oavsett hur långt bort scenen är) eftersom de helt enkelt är för tunga och otympliga. I båda fallen skulle en mindre förstoring och öppning, till exempel 8×25, vara ett bättre val eftersom de är både mer kompakta och lättare.

Om du befinner dig på en båt är en lägre förstoring lämpligare, eftersom det ger dig en stadigare vy. En bländare på 50 mm kan dock fortfarande vara att föredra eftersom den är bättre lämpad för scenarier med svagt ljus. En 7×50-kikare kan därför vara den perfekta kombinationen av förstoring och bländare för alla som är på en båt.

Amatörastronomer, fågelskådare och jägare väljer ofta 10×50-objektiv, eftersom de kan ge den nödvändiga förstoringen och öppningen, samtidigt som de är relativt lätta och bärbara. Om de behöver en högre förstoring eller större bländare kan 15×70- eller 20×80-objektiv vara ett bra alternativ, men den extra vikten gör ofta ett stativ nödvändigt.

Vid första anblicken kan detta tyckas vara ett problem, men så är inte nödvändigtvis fallet. Om du planerar att stanna på en plats ett tag kan en kikare med hög effekt på ett stativ ge dig både den förstoring och den bländare du behöver för att få ut så mycket som möjligt av din tid. Detta gör att kikare med hög effekt är ett bra val för astronomer, fågelskådare och jägare, eftersom de ofta befinner sig på samma plats under en längre tid.

Hur man väljer den bästa kikaren med hög effekt

När du köper en kikare med hög effekt finns det ett antal faktorer som du bör ta hänsyn till, till exempel:

  • Förstoring och bländare
  • Vikt
  • Miljön

Även om ditt köpbeslut i första hand beror på vad du behöver kikaren till, kan var och en av dessa faktorer också ha betydelse.

Förstoring och bländare

Vi vet redan vad förstoring och bländare betyder, men hur fungerar de tillsammans? Till att börja med ska vi se på hur de två kombinerade åtgärderna kommer att påverka din vy.

Många gillar att använda en 10×50-kikare, men vissa väljer istället en 20×50-kikare. Dessa har naturligtvis dubbelt så stor förstoring, men bländaröppningen är densamma. Som ett resultat kommer ditt mål att verka dubbelt så stort, men du kommer inte nödvändigtvis att se dubbelt så mycket detaljer eftersom 20×50-kikarens ljusinsamlingsförmåga är densamma som 10×50-kikarens.

Även om målet blir större, blir det inte ljusare eller mer färgglatt. I svagt ljus kan fågelskådare till exempel inte se några ytterligare markeringar som kan hjälpa dem att identifiera fåglarna. Om du är amatörastronom och tittar på Plejaderna, kommer stjärnhopen att verka dubbelt så stor men du kommer att se samma antal stjärnor.

Det är därför som kikare med högre förstoringsgrad tenderar att ha större bländare, med 15×70 och 20×80 som vanliga alternativ, och vissa tillverkare tillverkar till och med 25×100.

Vikt

Eftersom kikare med hög effekt tenderar att ha större öppningar kan de väga mycket mer än sina mindre motsvarigheter. Detta kan begränsa deras bärbarhet och göra det svårt att hålla dem i handen under längre perioder. Trötthet i armarna, som i sin tur kan orsaka värk och smärta, kan snabbt uppstå när du håller en tung kikare mot ögonen.

Du måste också tänka på vikten om du planerar att ta med dig kikaren på en semester eller resa. I de flesta fall är de fortfarande tillräckligt små och lätta för att följa med dig, men om du vill resa lätt kan du överväga att ta med dig en mindre kraftfull kikare i stället.

Miljön

Beroende på var du befinner dig och vilken tid på året det är kan vädret förändras snabbt. Även om du planerar din resa så att den sammanfaller med bra väder finns det alltid en chans att det kan förändras. Du bör ha detta i åtanke när du letar efter en kikare med hög effekt; om du planerar att vara ute i alla typer av väder vill du helst leta efter en kikare som är vattentät.

Tyvärr tenderar kikare med större öppning oftast att vara vattenresistenta snarare än vattentäta, och även om det förmodligen räcker för korta stunder är det kanske inte tillrådligt att tillbringa hela dagen (eller natten) utomhus i regn om inte kikaren är tillräckligt skyddad mot väder och vind.

Våra topp 3 bästa kikare med hög effekt

Med hänsyn till alla de överväganden som nämns ovan är det här våra tre bästa kikare med hög effekt för 2023:

När det gäller kikare med hög effekt är det en tillverkare som sticker ut från mängden. Celestron, ett amerikanskt företag, grundades 1964 och har sedan dess byggt upp ett gott rykte för att producera kvalitetskikare och teleskop till ett överkomligt pris. När det gäller kikare med hög effekt kan inget annat företag mäta sig med Celestrons erfarenhet eller rykte.

Två av våra val kommer från SkyMaster-serien, medan vårt tredje val tillhör UpClose-serien. SkyMaster-kikarna har utformats särskilt med astronomi i åtanke, medan UpClose-kikarna har en mer allmän allrounddesign. De kan dock alla användas till en mängd olika aktiviteter.

Slutligen kommer du att märka att alla är av den traditionella porroprismadesignen. Porroprismakikare har pipor som är något förskjutna från okularen, vilket ger dem en W-form. De nyare, mer kompakta takprismakikarna har pipor som ligger i linje med okularen, vilket ger dem en H-form.

Kikare med takprisma är utformade för att vara mer kompakta och lätta, men det innebär också att de är begränsade när det gäller bländare. Därför är de flesta takprismakikare inte större än 10×50 – allt mer kraftfullt än så skulle resultera i en större och tyngre kikare och därmed motverka poängen med att ha en kompakt och lätt kikare!

Bäst totalt sett

Celestron SkyMaster Pro 15x70
Celestron SkyMaster Pro 15x70
Visa på Amazon

När det gäller större och mer kraftfulla kikare är det svårt att slå SkyMaster Pro 15×70. När du når en öppning på omkring 70 mm eller större är det som att hålla två små teleskop mot ögonen, men med den extra fördelen att de har en förstoring som ligger närmare den för kikare. Det innebär att du får ett bredare synfält än vad du vanligtvis får med ett teleskop, vilket gör att du kan se mer.

SkyMaster-kikare har två versioner av varje modell – standard och Pro. Skillnaden beror på optikens kvalitet och miljöskyddet. Standard SkyMaster 15×70 har BaK-4-prismor av bättre kvalitet, men optiken är flerväggig (snarare än helt flerväggig).Du kommer också att märka att den vanliga versionen är vattenavvisande, snarare än vattentät.

SkyMaster 15×70 Pro kostar mer och väger lite mer, men förutom BaK-4-prismorna är optiken helt flerväggig för en ljusare och tydligare bild, och den är också vattentät. I slutändan kanske du bestämmer dig för att standardversionen är bra för dina behov, men det är definitivt värt att ha Pro i åtanke också.

Bästa alternativet med hög förstoring

Celestron SkyMaster 20x80
Celestron SkyMaster 20x80
Visa på Amazon

Om du vill ha samma kvalitet som SkyMaster 15×70-kikaren men behöver mer kraft kan du kolla in dess motsvarighet, SkyMaster 20×80. Även denna modell finns antingen som standard eller Pro, där Pro är vattentät och har helt flerväggig optik.

Oavsett om du är astronom, jägare eller fågelskådare kan SkyMaster 20×80 leverera de resultat du förväntar dig och behöver, men till ett överkomligt pris som passar de flestas budgetar.

Men om du verkligen vill ha en teleskopliknande upplevelse (men till ett betydligt högre pris) kan du också överväga att överväga den största modellen i serien – SkyMaster 25×100. Med en öppning som är större än många små teleskop är det svårt att överträffa den utsikt som dessa kikare ger.

Bästa budgetalternativet

Celestron UpClose G2 20x50
Celestron UpClose G2 20x50
Visa på Amazon

Även om valen på vår lista inte är överdrivet dyra bör det inte komma som någon överraskning att få veta att kikare med hög effekt kostar lite mer än kikare med låg effekt. Om du letar efter något med lite mer kraft, men som ligger inom prisklassen för vanliga kikare, kan du inte göra fel med UpClose G2 20×50:orna.

Du har naturligtvis dubbelt så hög förstoring som vanliga 10×50-objektiv, men haken är att du inte får mer ljusinsamlingskraft. Men 50 mm-öppningen bör räcka för att upptäcka svagare mål på både land och himmel under natten eller i svagt ljus.

Det finns några andra potentiella nackdelar att vara medveten om: prismorna är standard BK-7, linserna är flergångsbehandlade (inte lika effektiva som helt flergångsbehandlade men ändå av hyfsad kvalitet) och kikaren är vattenavvisande, snarare än vattentät. Men för priset är denna 20x kikare oslagbar.

Slutsats

Kikare med hög effekt är ett bra sätt att komma närmare händelsen, men de har ett högre pris och en högre vikt, vilket gör att du ofta måste använda ett stativ. Men om du har för avsikt att stanna på en plats ett tag och behöver den extra förstoringen finns det ett antal prisvärda alternativ av hög kvalitet.

Ofta ställda frågor

Vilken är den högsta förstoringen du kan köpa?

De flesta kommer att tycka att en förstoring på cirka 10x räcker för deras behov, men om du behöver mer kraft, Du kan hitta kikare med en fast förstoring på upp till 25x, medan vissa zoomkikare förstorar upp till 40x. Det är värt att komma ihåg att den högre förstoringen inte är till någon större nytta utan den extra bländare som följer med den, och även om kikare med högre förstoring ofta har större objektivlinser är de också större och tyngre än alternativen med lägre förstoring.

Hur långt kan du se med en kikare med hög effekt?

Miljoner ljusår! Andromedagalaxen, som ligger närmast vår egen galax, är 2,3 miljoner ljusår bort – och du kan se den under en mörk himmel med bara dina ögon. En kikare kan upptäcka galaxer som befinner sig tiotals miljoner ljusår bort, men de kommer inte att synas som något annat än svaga, dimmiga streck mot bakgrundshimlen. När det gäller markbundna mål beror det verkligen på de lokala förhållandena. Du ser naturligtvis bättre när det är klart och soligt, och en väderapp kan hjälpa dig att avgöra hur bra sikt det är i ditt område.

Vilka är de bästa kikarna för att titta på stjärnor?

Om du vill titta på stjärnor med kikare är det en bra idé att sikta på en 10×50-kikare, eftersom den ger en bra blandning av förstoring, bländare och vikt. Helst vill du också ha helt flergångsbelagda linser och BaK-4-prismor för att få bästa möjliga bildkvalitet. Om du letar efter en kikare med hög effekt speciellt för att titta på stjärnor är Celestrons SkyMaster Pro-serie alltid ett bra val.

Richard J. Bartlett

Born and raised in England, Richard has had a passion for the stars since the age of six and has been writing about astronomy for 20 years. During that time, he’s had the opportunity to use a wide selection of binoculars, both for astronomy and daytime use, and owns more than ten binoculars himself. Richard now lives in southern California, and can often be found outside with his binoculars whenever the skies are clear.

Kommentarer

Lämna en kommentar

Din kommentar kommer vid behov att revideras av webbplatsen.