De bästa kikarsiktena år 2023

Rösta på denna artikel
Spotting scopes

av Richard J. Bartlett

Uppdaterad den: 18 februari 2023

Kikare är ett utmärkt val för alla som gillar vandring, jakt, fågelskådning eller till och med stjärnkikning, men de har två viktiga nackdelar – de är ofta begränsade till en maximal förstoring på 20x och en maximal bländare på cirka 70 mm. Så vad händer om du behöver mer kraft?

Det är där ett kikarsikte kommer in i bilden. Ett spotting (eller spotter) är utformat för att vara både bärbart och kraftfullt för att uppfylla behoven hos alla som älskar friluftsliv. Men vad ska du tänka på när du väljer ett kikarsikte? Och vilka är bäst?

Vad betyder siffrorna?

Spotting scopes har, precis som kikare, en förstoring och en bländare som du måste vara medveten om. I båda fallen är den första siffran förstoringen och den andra siffran de stora objektivlinsernas öppning, mätt i millimeter.

En 10×50-kikare har till exempel en förstoring på 10x och en öppning på 50 mm. En viktig skillnad mellan kikare och spotting scopes är att kikare har en fast förstoring, medan spotting scopes har en räckvidd.

(Det finns naturligtvis undantag. Det finns kikare med zoomförstoring, men de tenderar att vara av sämre kvalitet.)

När det gäller kikarsikten kan du se något som 20-60×80. Detta innebär att siktet har ett förstoringsområde på mellan 20x och 60x och en öppning på 80 mm.

Förstoring betyder förstås hur mycket större målet ser ut genom kikarsiktet. Bländare avser diametern på den stora linsen som pekar mot målet; ju större bländare, desto mer ljus kan den samla in. Detta kan vara viktigt om du vill använda kikarsiktet i svagt ljus (t.ex. i skymning).

Varför använda ett spotting scope?

Ett kikarsikte har många fördelar jämfört med en kikare. Till att börja med har kikare en större förstoring, så medan kikare med fast förstoring ofta har en maximal förstoring på omkring 20x, är detta vanligtvis det minsta värdet för många kikare.

På samma sätt har kikarsikten större öppningar, så medan många kikare har en maximal öppning på cirka 70 mm, varierar kikarsikten från cirka 60 mm till 90 mm.

Nu kanske du tänker att ett spotting scope i princip är ett teleskop – och det har du rätt i, men det finns ett antal viktiga skillnader. För det första, Moderna teleskop är inte avsedda att hållas i handen, och de flesta är utformade för att stå på ett ställe. De är därför monterade på stativ eller något annat fäste, och även om det finns några som är utformade för att vara bärbara är de flesta opraktiska för aktiviteter som vandring, där du ofta är på resande fot.

En annan viktig skillnad är att ett teleskop av god kvalitet vänder på bilden. Det kan vara horisontellt, vertikalt eller både och. Om du är intresserad av astronomi är detta egentligen inget problem, men om du är jägare eller fågelskådare kan detta vara ett problem!

Här är orsaken till detta: Linserna och/eller speglarna i ett teleskop gör att bilden vänds när ljuset rör sig längs teleskopets längd. Det krävs ytterligare en lins eller spegel för att korrigera bildens orientering, men detta medför en liten förlust av bildkvalitet.

Detta är viktigt för astronomi, men inte lika viktigt för andra hobbies. Inom astronomin kan denna kvalitetsskillnad göra det svårt att dela upp nära dubbelstjärnor eller att se de finaste detaljerna i nebulosor, galaxer och andra objekt på den djupa himlen.

Ett astronomiskt teleskop som är avsett för detta ändamål kommer därför alltid att undvika den extra linsen och ge en inverterad bild. Om du vill använda samma teleskop för en hobby på dagen, till exempel fågelskådning, kan du köpa ett tillbehör för att korrigera orienteringen, men det är bäst att köpa ett teleskop som är avsett för detta ändamål.

Slutligen är ett astronomiskt teleskop konstruerat för att ge en bild med hög förstoring, eftersom det ibland är nödvändigt att ha en förstoring på över 150x för att få bästa möjliga bild av ett objekt. Okularen kan bytas ut för att ge olika förstoringar, men ett spotting scope har ett enda fast okular som ger en rad lägre förstoringar i stället.

Eftersom en högre förstoring vanligtvis inte behövs för en aktivitet som fågelskådning är den mindre förstoring som ett spotting scope ger ofta mer än tillräcklig.

Kort sagt är ett astronomiskt teleskop konstruerat för att stå på ett ställe, det ger en inverterad eller omvänd bild och har en hög förstoring. Ett spotting scope är nästan alltid det motsatta. Vandrare, campare, fågelskådare och jägare kan ta med sig sitt kikarsikte nästan var som helst och njuta av den lägre förstoringen och de korrekt orienterade vyerna som är bättre lämpade för deras behov.

Hur man väljer de bästa spotting scopes

Det finns ett antal faktorer som du bör ta hänsyn till när du köper spaningssikte, men de viktigaste faktorerna är följande:

  • Rakt mot vinklat
  • Förstoring och bländare
  • Vikt

Raka och vinklade kikarsikten

Spotterscopes finns i huvudsak i två varianter: vinklade eller raka. Ett vinklat kikarsikte är böjt i ena änden så att okularet kan vinklas uppåt, medan okularet i ett rakt kikarsikte ligger i linje med själva kikarsiket.

Ett vinklat kikarsikte ger en bekvämare observationsupplevelse i de flesta situationer, men det beror verkligen på dina egna specifika behov. Om du står och målet är mycket högre eller lägre än du själv, är ett vinklat kikarsikte ett bättre val.

Det är till exempel lättare för fågelskådare, vandrare och astronomer att använda ett vinklat kikarsikte eftersom det kan vridas så att okularet är i en bekväm position för observatören.

Ett rakt spotting scope kan vara problematiskt för aktiviteter som astronomi, eftersom observatören måste vrida sig under okularet för att kunna titta igenom det.

Raka kikarsikten används bäst i situationer där du kan ligga på marken under en längre tid. I det här fallet är det bekvämare att titta rakt igenom teleskopet än att behöva titta ner genom ett okular som kan vara placerat i en 45 graders vinkel i förhållande till själva teleskopet.

En fördel med raka spotters är att du kan hålla dem upp mot ögat, som ett traditionellt handhållet teleskop. Detta gör att du kan observera objekt i vilken vinkel som helst ovanför eller nedanför dig, men utan ett stativ kan bilden bli lite skakig.

Förstoring och bländare

Precis som med vinklade och raka kikarsikten beror det på vad du behöver kikarsiktet för att välja vilken förstoring och vilken bländare som är bäst för dig.

Förstoringen beror på hur långt bort och/eller hur stort du förväntar dig att målet ska vara. Generellt sett tycker de flesta användare att det är bäst att ha ett bra intervall av förstoringar, eftersom du då kan se mål som är både nära och/eller stora och mer avlägsna och/eller små.

Ett möjligt undantag är astronomi; ett spotting scope kan användas för att hjälpa observatörer att hitta ett mål för ett större teleskop, men annars har många spotters inte den förstoring eller öppning som krävs för mer än tillfälliga observationer av ljusare och större mål.

Om du vill ha något som du kan använda i skymningen, på natten eller för tillfällig astronomi, är det bättre med en större bländare. Eftersom bländaren bestämmer hur mycket ljus som kikarsiktet kan samla in behöver du så mycket ljus som möjligt under dessa förhållanden.

Vikt

Eftersom spotting scopes är utformade för att vara kompakta och bärbara väger de flesta av dem inte mycket alls. I genomsnitt väger de flesta cirka 1,9 kg, vilket är ungefär dubbelt så mycket som en vanlig uppsättning 10×50 porroprismakikikuponger, men mindre än den genomsnittliga vikten för de flesta astronomiska teleskop med liknande öppning. Detta gör dem lite tunga för att hållas i handen under en längre tid, men de är perfekta för vandrare, campare och jägare som vill ha något lätt att ta med sig.

Våra topp 3 bästa kikarsikten

Det finns ett antal välrenommerade tillverkare att välja mellan, med Barska, Bushnell, Celestron, Gosky och Vortex som alla tillverkar ett antal modeller av god kvalitet. Av de tre vi har valt är två av dem Ultra från Celestron. Celestron är en mycket respekterad tillverkare som specialiserar sig på kikare och teleskop för alla typer av aktiviteter, och med årtionden av erfarenhet är det inte så konstigt att deras produkter är så pålitliga.

Bäst totalt sett

Celestron Ultima 80
Celestron Ultima 80
Visa på Amazon

Celestrons Ultima 80 får högsta betyg i flera avseenden. För det första har den ett utmärkt förstoringsområde – från 20x till 60x – vilket gör det möjligt att njuta av enastående vyer av mål både nära och långt borta. Den har också en bländare på 80 mm, så om du vill använda den i svagt ljus är detta ett bra val för dig.

Astronomer kommer att finna kombinationen av förstoring och öppning potentiellt användbar för större mål, t.ex. månen och öppna stjärnhopar, eller bredare multipla stjärnor. Vandrare, fågelskådare och jägare kommer att uppskatta dess vikt. Med 1615 g (3,5 pund) är det lättare än genomsnittet, vilket gör det möjligt att enkelt flytta kikarsiktet till en ny plats.

Som en extra bonus finns den i både raka och vinklade modeller.

Bäst för förstoring och bländare

Barska 30-90x90 Colorado Spotter Scope
Barska 30-90x90 Colorado Spotter Scope
Visa på Amazon

Om du behöver något med lite mer kraft är Barska’s 30-90×90 Colorado Spotter Scope något för dig. Den har ett imponerande förstoringsområde på 30x till 90x, och med en bländare på 90 mm fungerar den perfekt under alla ljusförhållanden.

Det finns dock några nackdelar. För det första är kostnaden lite högre än genomsnittet, och du kommer också att märka att den bara finns tillgänglig som en direkt spotter, så trots sin förstoring och bländare är den kanske inte det bästa alternativet för amatörastronomer.

Bästa budgetalternativet

Celestron Ultima 65
Celestron Ultima 65
Visa på Amazon

Om du letar efter ett mångsidigt kikarsikte som är hälften så dyrt som vårt toppnamn kan du ta en titt på dess mindre syskon, Ultima 65. Förutom att den har en något mindre bländare (65 mm jämfört med 80 mm) har den också ett något mindre förstoringsområde (18x till 55x, jämfört med 20x till 60x.) Beroende på vad du behöver den till är dessa mindre begränsningar kanske inte ett alltför stort problem.

Slutligen är det lätt – bara lite mer än 1 kg (2,3 pund), vilket gör Ultima 65 till ett utmärkt val för vandrare, jägare och fågelskådare som letar efter ett billigt kikarsikte. Om det finns en nackdel är det att det bara finns som ett vinklat kikarsikte, men om du inte behöver ligga på marken borde det inte vara alltför besvärligt.

Slutsats

Spotting scopes är den perfekta lösningen för alla som behöver mer kraft än en vanlig kikare, men som inte vill slippa besväret med ett fullstort teleskop. De har den större förstoring som du behöver för att få en bättre överblick, större bländare för svaga ljusmiljöer och en lätt konstruktion som gör det enkelt att transportera dem till den plats du önskar. Det är inte så konstigt att fågelskådare, vandrare och jägare svär på dem!

Ofta ställda frågor

Vad är skillnaden mellan ett spotting scope och ett teleskop?

Teleskop är egentligen avsedda att stå på samma plats eller att flyttas sällan (om alls) under flera timmar. De är vanligtvis större och kraftfullare, men deras bristande bärbarhet begränsar deras användning till astronomi eller för att njuta av natursköna vyer från en permanent plats (t.ex. din bakgård, balkong eller uteplats). Ett spotting scope är lätt och bärbart, samtidigt som det ger den förstoring och bländare som behövs för många utomhusaktiviteter.

Ska jag skaffa ett rakt eller vinklat kikarsikte?

Det beror verkligen på vad du behöver den till. Ett vinklat spotting scope kan vara bäst i de flesta fall, eftersom det gör att du kan titta genom okularet på mål på hög och låg höjd utan att behöva vrida på kroppen. Men om du behöver ha siktet i handen eller lågt på marken är en rak spotter ett bättre val. På så sätt kan du ligga på marken och titta direkt genom okularet.

Ska jag använda en kikare eller ett kikarsikte?

Det beror återigen på vad du behöver den till. Om du behöver en högre förstoring och har för avsikt att stanna på en plats ett tag är ett kikarsikte det bästa alternativet. Om du däremot är på språng eller vill ha något som du kan använda snabbt, är det bättre att använda en kikare.

Richard J. Bartlett

Born and raised in England, Richard has had a passion for the stars since the age of six and has been writing about astronomy for 20 years. During that time, he’s had the opportunity to use a wide selection of binoculars, both for astronomy and daytime use, and owns more than ten binoculars himself. Richard now lives in southern California, and can often be found outside with his binoculars whenever the skies are clear.

Kommentarer

Lämna en kommentar

Din kommentar kommer vid behov att revideras av webbplatsen.