Vilken kikare ska du välja för att titta på djur?

''

När du är på safari kan du med en bra kikare se djuren på avstånd med anmärkningsvärd tydlighet, medan fel kikare gör dem suddiga och osynliga. Skulle det inte vara synd att gå miste om några fantastiska ögonblick på grund av att kikaren du har inte är lämplig? Du har trots allt bestämt dig för att åka på safari för att se dessa djur i sin naturliga miljö! Kort sagt, den här guiden ger dig allt du behöver veta om hur du väljer rätt kikare för att titta på djurlivet.

Det bästa valet :

Hur väljer man kikare för safari?

Här är de faktorer som du bör tänka på när du väljer kikare för nästa safari.

1- Typ av kikare

Det finns två olika varianter av kikare: Porroprisma och takprisma. Porroprismakikare har objektivlinser vars rör är förskjutna från okularerna; prismorna bildar en vinkel mellan okularerna och objektivlinserna. Kikare med takprisma har två raka rör, vilket gör dem mindre och mer kompakta. Även om många tror att kikare med Porroprisma är värda mer eftersom de är större och mer skrymmande, kostar kikare med takprisma faktiskt mer på grund av den modernare tillverkningsprocessen. Om du vill ha en kvalitetskikare är det perfekta valet en kikare med takprisma. Men om du har en liten budget är Porroprismakikare ändå värda att titta på eftersom de också ger en bra bildkvalitet!

2- Förstoring

I allmänhet är det bra att ha hög förstoring. På en safari utan stativ ökar dock risken för en instabil bild avsevärt. Dessutom blir det svårt att hålla en stor kikare. Beroende på vad du föredrar kan du överväga att balansera dessa två faktorer. Helst bör du ha en förstoring på 8x. Allt mindre än 8x eller mer än 10x rekommenderas inte. För nattobservation rekommenderas måttlig förstoring med större objektiv. Var beredd att betala priset! Se det som en investering. Vissa billiga kikare ger mörka, suddiga eller förvrängda bilder vid förstoring. Det är därför du inte kan bedöma kikare enbart utifrån priset. Den bästa kikaren är sällan den billigaste.

3- Synfält

Synfältet är bredden på en bild som kan ses genom kikaren. Det betyder att ju bredare objektivet är, desto bredare är synfältet. På en safari kan du med ett större synfält se mer utan att behöva flytta kikaren och justera den. I allmänhet uttrycks synfältet i grader eller meter. Ett bra synfält är 125 meter/1000 meter. När du kan välja mellan olika märken ska du alltid välja den kikare som har det största synfältet.

4- Objektivets storlek

Kikare med en 42 mm eller större lins är bäst för safaribruk. De ger bilder av hög kvalitet. De är dock ofta stora och tunga. Om du är på en vandringssafari kan det här alternativet vara problematiskt. Välj istället en mindre kikare, som vanligtvis har linser mellan 21 mm och 28 mm. Medelstora kikare med linser mellan 32 och 36 mm är också ett bra val att överväga.

5- Utgångseleven

Djur på safari är ofta mest aktiva i gryningen och skymningen. Det finns alltså en stor chans att du kommer att använda din kikare i sämre ljus. Om så är fallet ska du välja ett par med stor ytterdiameter och stor utgångspupill. Dessa funktioner gör att kikaren kan ta emot mer ljus. Själva utgångspupillen är storleken på den bild som du ser genom dina linser. Men först, vad är en exitelev? Det är linsens storlek dividerat med förstoringen. Vilken storlek du vill uppnå beror på din elev och tiden på dagen. För en safari är en bra utgångspupillstorlek 5,25 mm eller mer. Kom dock ihåg att din pupillstorlek i dagsljus är 2 till 3 mm. Du kan därför välja en utgångselevstorlek med samma värde.

6- Vikt

Ju lättare och mindre kikaren är, desto bekvämare är den att bära med sig hela dagen. De kommer också att vara lättare att hålla i handen och bättre lämpade för situationer som kräver snabb användning. Dessutom har vissa safarier viktbegränsningar, så det är en extra faktor att ta hänsyn till. Kom dock ihåg att vikten måste balanseras med objektivets storlek och förstoring. Vi rekommenderar därför en medelstor kikare på 8×32, 8×42 eller 10×42. Dessa alternativ är en bra kompromiss för de flesta safariresor och håller vikten under 600 gram.

7- Hantering

Oavsett om det är första eller 20:e gången du använder kikare kan de vara svåra att hantera. Lägg därtill safarivillkoren….du kan lätt gå vilse! Det är viktigt att din kikare är lätt att använda och underhålla.

De minsta är inte nödvändigtvis de bästa, eftersom storleken oftast är en fråga om komfort. De flesta mindre, bekvämare kikare har inte tillräcklig förstoring. De mest skrymmande kikarna är oftast de bästa.

8- Vattentät

Många safarifordon har soltak, och vissa vandringar går direkt in i djungeln. Det finns alltså en stor chans att du kommer att bli utsatt för väder och vind. Den vattentäta funktionen skyddar din kikare från regn och andra oönskade föremål. På en vandringssafari är du ute i det fria, där damm och fukt är det viktigaste. Du kanske till och med korsar en flod! I alla dessa situationer kommer en vattentät kikare till nytta.

9- Dimljus

När en kikare utsätts för extrema temperaturer, särskilt vid hög luftfuktighet, kan linserna bli imma, vilket i bästa fall kan vara en tillfällig olägenhet eller förstöra sikten för gott. Den goda nyheten är att det i dag finns flera kikare till rimliga priser som är både vattentäta och dimtäta. Men kom ihåg att detta är en investering!

10- Slagmotstånd

Eftersom många safariturer sker i en jeep eller liknande fordon måste du vara förberedd, du och din kikare! När du kör på ojämna vägar kommer du att spendera den mesta tiden med att studsa runt. Detta innebär att din utrustning också kommer att sättas på prov. Om du väljer en stöttålig kikare ökar chansen att din nya kikare inte skadas. Men ”stöttålig” betyder oftast att den är mer skrymmande och därför svårare att hålla i handen. Denna funktion kan till och med göra dem obekväma. Så om du tror att detta alternativ är rätt för dig, välj noga.

11- Bra ögonfrihet

Den sistnämnda funktionen gör att du kan ha god sikt även när du håller kikaren långt ifrån ögonen. Om du bär glasögon eller planerar att bära solglasögon bör du leta efter en kikare med bra ögonfrihet. Även om det kan kosta extra, är det värt det i den varma safarisolen.

De bästa kikarna för djurskådning

Val 1: Celestron Nature DX 8×32

När det gäller värde för pengarna bör denna kikare från Celestron vara ditt förstahandsval! Det är faktiskt en av de mest kraftfulla kikarna vi kommer att presentera i den här listan!

Förstoringen är 8x och objektivets diameter är 32 mm, så att du får tydligare och skarpare bilder. Tekniskt sett hör den här Celestron-kikaren till kategorin mellanstora kikare, men du kommer inte att känna av dess vikt alltför mycket. Den väger 510 g. Dessutom är måtten endast 12,7 x 4,6 x 12,4 cm. Så den är verkligen idealisk för att observera djur under en safari!

Synfältet för denna Celestron Nature DX 8×32 kikare är: 7,4° per 1000 meter. Den höga bildkvaliteten kan tillskrivas BAK-4-prismorna. Linserna är helt flerväggiga för att ge en klar, skarp och tydlig bildupplevelse.

Den här Celestron-kikaren är ergonomiskt utformad och lätt att hantera, även under långa dagar på ojämna vägar. Detta beror delvis på det halkfria gummigreppet. Skalet ger inte bara ett fast grepp när du rör dig på savannen, utan fungerar också som en stötdämpare. För ännu bättre komfort har kikaren en ögonavstånd på hela 17,5 mm.

Var dock försiktig, om du tappar din kikare eller om den välts omkull är den svår att motstå! Om det är en funktion som du söker får du leta efter en annan modell.

Förstoring 8x
Linsdiameter 32 mm
Ögonbredd (IPD) 56 mm-74 mm
Synfält 7,4°
Nära fokuseringsavstånd 2 m
Prismatiskt material BaK4
Okulär clearance 17,5 mm
Vattentätning ja
Vikt 510
Vår åsikt Celestron Nature DX 8×32 kikare är en kikare med takprisma som är utformad för nybörjarkikaren som vill ta sig ut på safari. De är prisvärda och har förvånansvärt bra optisk prestanda.

Val 2: Bushnell Natureview 8×42 kikare

27%
(* = lien affilié / Source de l’image: Programme Partenaires Amazon)
×
Les prix et la disponibilité des produits sont exacts à la date et à l'heure indiquées et peuvent être modifiés. Toute information de prix et disponibilité affichée sur https://www.amazon.fr/ au moment de l'achat s'appliquera à l'achat de ce produit.

En 8×42-kikare är den mest populära storleken för att observera djur, särskilt fåglar. De erbjuder en bra kompromiss mellan storlek, ljusstyrka, synfält och bra förstoring, vilket är viktigt för att snabbt upptäcka fåglar i rörelse.

Om du planerar att använda kikaren för att observera djur på längre avstånd eller på safari kan du också överväga Bushnell NatureView 10×42-kikaren, som visserligen har ett smalare synfält men bättre förstoring.

Denna NatureView 8×42 kikare har en takprismakonstruktion för hållbarhet och för att hålla dem så kompakta som möjligt. Bushnell tillverkar också en kikare med 8×42 Porroprisma i NatureView-serien, känd som ”Bushnell Natureview Plus”, som ger ett något rikare bilddjup och ett större synfält, men som är tyngre och mycket mer skrymmande. Allt beror på dina önskemål om vilken typ av kikare du vill ha.

Vad vi särskilt gillar med denna Bushnell 8×42 kikare är att den är mycket hållbar. De har ett robust, halkfritt gummiskydd som absorberar mindre stötar. De är också imponerande vattentäta, eftersom linsen är förseglad med O-ringar för att förhindra att fukt, damm och skräp kommer in i kikaren. Slutligen fylls ögonmusslorna med kvävgas för att förhindra imma.

Den flerväggiga linsen och BaK-4 takprisma underlättar ljusöverföringen och ger en klar, skarp och exakt bild. Den centrala kontrollknappen gör det möjligt att snabbt fokusera. Med en ögonlindring på 17 mm har du inga problem med att använda dem även när du har glasögon på dig. Bushnell Natureview 8×42-kikaren väger endast 654 g, vilket är ganska bra för en normalstor kikare.

Förstoring 10x
Linsdiameter 42 mm
Ögonbredd (IPD) 56 mm – 75 mm
Synfält 6,75°
Nära fokuseringsavstånd 4 m
Prismatiskt material BaK4
Okulär clearance 15,2 mm
Vattentätning ja
Vikt 654 g
Vår åsikt Att se djur i sin naturliga miljö behöver inte vara dyrt. NatureView-kikare är ett bra exempel. De finns i olika modeller och är prisvärda och har många funktioner. Porro BaK-4-prismorna i vissa modeller ger ljusare bilder och bättre kantdefinition. Den förlängda ögonavlastningen minskar ögonbelastningen för glasögonbärare under långa perioder av tittande. De är perfekta för att titta på vilt på safari.

Val 3: Nikon Sportstar EX 10×25 kikare

(* = lien affilié / Source de l’image: Programme Partenaires Amazon)
×
Les prix et la disponibilité des produits sont exacts à la date et à l'heure indiquées et peuvent être modifiés. Toute information de prix et disponibilité affichée sur https://www.amazon.ca/ au moment de l'achat s'appliquera à l'achat de ce produit.

Kikaren har tillverkats för att vara mycket stöttålig och vattentålig. De är faktiskt vattentäta, så du behöver inte oroa dig för att packa in dem noggrant om du måste korsa en flod. Nikon Sportstar EX-kikare har en dimfunktion. Tack vare kvävet i kameran kan det inte bildas dimma i objektivet. De har också O-ringar som förhindrar att smuts och damm samlas i paret. Nikon Sportstar-kikaren har en 10x förstoring, så den kan få dina motiv att verka 10 gånger närmare än med blotta ögat. Du behöver dock ett bra handgrepp! Det är en liten uppoffring när man betänker att 10x förstoring är ett utmärkt val om du tittar mycket på långa avstånd. Nikon Sportstar EX-kikaren har 25 mm diameter, takprismor av utmärkt kvalitet och flergångsbehandlade linser och har utformats för att fånga och utnyttja så mycket ljus som möjligt. Den stora linsen samlar in extra ljus, medan den multipla beläggningen säkerställer minimal reflektion, vilket gör att du kan se klara och levande bilder även i dåliga ljusförhållanden. Nikon Sportstar EX har ett brett synfält som gör att du kan se mer av det område som omger det djur du vill observera. Om du vill observera djur på nära håll med detaljer, till exempel en fågel, behöver du ett bra fokuseringsavstånd från din kikare.Nikon Sportstar EX-kikaren är utrustad med ett nära fokuseringsavstånd på 3,5 meter, vilket gör att du kan observera dina objekt närmare. Nikon förstår att alla ögon inte är likadana, så dessa kikare har utformats för att fungera med olika ögonkrav. Med en roterande diopterring kan du manuellt justera fokus för varje öga för att få en bättre helhetsbild. Om du bär glasögon kan de roterande och glidande ögonmusslorna i gummi justeras utan att synen påverkas. Den här ergonomiskt utformade kikaren har en gummibeläggning för att ge dig bästa möjliga grepp, även i dåligt väder. Nikon Sportstar EX-kikaren är hopfällbar, så att du kan förvara den snabbt och enkelt efter användning. De passar diskret i fickan Slutligen är de tillverkade av miljövänligt glas och är helt fria från bly och arsenik. Du kan alltså känna dig trygg i vetskapen om att din kikare har utformats på ett miljömässigt ansvarsfullt sätt.

Förstoring 10x
Linsdiameter 25 mm
Ögonbredd (IPD) 56 mm – 72 mm
Synfält 6,5°
Nära fokuseringsavstånd 3,5 m
Prismatiskt material BaK4
Okulär clearance 10 mm
Vattentätning ja
Vikt 300 g
Vår åsikt Nikon Sportstar EX 10×25 kikare erbjuder högsta kvalitet och presterar exceptionellt bra när du observerar djur i deras naturliga miljö. De är lätta att bära och hållbara. De är idealiska för personer som letar efter en medelstor kikare och som vill upptäcka nya exemplar på safari.

Val nr 4 : Occer compact 12×25 (perfekt för barn)

(* = lien affilié / Source de l’image: Programme Partenaires Amazon)
×
Les prix et la disponibilité des produits sont exacts à la date et à l'heure indiquées et peuvent être modifiés. Toute information de prix et disponibilité affichée sur https://www.amazon.fr/ au moment de l'achat s'appliquera à l'achat de ce produit.

Om du planerar att ta med dina barn på safari kommer de förmodligen att vilja ha ett par egna. Det är dock ingen idé att lägga en massa pengar på något som de kommer att ha svårt att ta hand om, barn är trots allt barn. Om du letar efter en bra kikare är Occer Compact-kikaren en av de bästa.

Denna Occer-kikare är liten i storlek, men ganska kraftfull. Förstoringsnivån är 12x och linsen är 25 mm. Dessa två funktioner ger dina barn en klar överblick. På tal om syn har denna kikare ett synfält på 83 m/1000 m. När det gäller bildkvalitet är denna kikare fantastisk. De är belagda med BAK4-prismor. Med en 15 mm objektivlins ger de en ljusare bild i alla ljusförhållanden.

För ökad komfort är Occer utrustad med en ögonavlastning och anpassar sig till barnens syn om de bär glasögon. Detta blockerar också alla perifera distraktioner så att de kan koncentrera sig på att titta på djuren! Det bästa av allt är att kikaren kan styras med en hand. Det betyder att de har fria händer om de inte vill förlora sina favoritdjur ur sikte men behöver vätska.

Slutligen är de vattentäta och kommer inte att ha några problem med att stå emot stötar.

Förstoring 12x
Linsdiameter 25
Ögonbredd (IPD) Inte känt
Synfält 7,5°
Nära fokuseringsavstånd Inte känt
Prismatiskt material BaK4
Okulär clearance 20 mm
Vattentätning ja
Vikt 295 g
Vår åsikt Den här Occer kompakta 12×25-kikaren är den perfekta kikaren för barn. Kikarens lilla storlek gör det lätt för barn att hålla den i handen. De kan till och med hållas i en hand.

Dessutom är den här kikaren fullmatad med användbara funktioner. Dessa inkluderar mörkerseende i svagt ljus, ett halkfritt gummiskydd, stötskydd och vattentätning.