De bästa safarikikikikarna 2023

Rösta på denna artikel
Binoculars for Safari

av Richard J. Bartlett

Uppdaterad den: 18 februari 2023

Om du åker på safari vill du komma så nära djuren och händelsen som möjligt – men det är förstås inte det säkraste att göra! Med det i åtanke är kikare lika viktigt som solskydd, och du vill inte börja din safari utan dem. Det finns ett stort utbud av kikare att välja mellan, och det kan vara förvirrande att veta hur man ska göra rätt val. Så vad ska du titta på när du väljer kikare? Och vilka är de bästa safarikikikikarna år 2023?

Varför använda kikare på safari?

Allt du ser på safari kommer inte att vara nära och personligt – som tur är. Det kan ta andan ur dig när du ser en elefant och dess kalv, men det sista du vill är att störa dem genom att komma för nära. En elefant, liksom alla föräldrar, kommer att kämpa för att skydda sitt barn, och den kommer inte att tänka två gånger om att hota livet på något (eller någon) som den ser som en fara.

Det är därför du måste hålla dig på avstånd. Precis som du inte vill bli lejonets lunch, vill du inte heller bli störtad av en elefant som tror att du vill den illa. En kikare ger dig därför en perfekt möjlighet att njuta av vilda djur från ett säkert avstånd.

Dessutom kan det hända att du ser något på avstånd som du inte kan identifiera eller komma närmare för att se vad som händer. Återigen är det här kikaren kommer in i bilden.

Förutom det vilda djurlivet på marken finns det också landskapet och skådespelet runt omkring dig, för att inte tala om fåglarna som du ser i luften ovanför. Alla dessa sevärdheter – och mer därtill – kan man njuta bättre av med en kikare.

Hur man väljer den bästa safarikikikikaren

När det gäller att välja den bästa safarikikikikaren finns det ett antal faktorer som du bör tänka på:

  • Förstoring
  • Bländare
  • Storlek och vikt
  • Miljön
  • Kikare med Porro- respektive takprisma

Förstoring

När du köper en kikare ser du alltid två siffror som är kopplade till dem. Du kan till exempel se en kikare som anges vara 10×50. Om du har köpt eller använt kikare tidigare vet du kanske redan att dessa siffror anger kikarens förstoring och öppning. I det här fallet har kikaren en förstoring på 10x och en öppning på 50 mm.

Men vad är förstoring och bländare? Förstoring är ganska lätt att förstå; det är i princip hur mycket närmare eller större ett objekt kommer att synas genom okularet på din kikare. En förstoring på 10x får ditt mål att verka tio gånger närmare än vad det faktiskt är.

Du kanske tror att en högre förstoring är bäst, men en högre förstoring kommer också att förstärka eventuella skakningar. Närmare bestämt kommer dina händer och armar att skaka naturligt, och även om du inte märker det med bara ögonen kommer kikaren att förstora denna skakning när du tittar genom okularen.

Tänk också på att du kommer att tillbringa en del tid i ett fordon och att det naturligtvis inte kommer att vara en helt smidig resa!

Med detta i åtanke är det ofta bäst att välja en lägre förstoring på mellan 7x och 10x, där 8x anses vara optimalt.

Bländare

Även om förstoringen naturligtvis hjälper till att se fler detaljer är det bara halva sanningen, och det är där bländaröppningen kommer in i bilden.

Kikarens öppning, mätt i millimeter, är diametern på objektivlinserna, som är de linser som pekar mot målet. Detta är viktigt att känna till, eftersom ju större bländare, desto mer ljus kan kikaren samla in.

Detta är i sin tur viktigt eftersom ju mer ljus kikaren samlar in, desto ljusare blir bilden och, i svagt ljus, desto mer ser du. Om du bara planerar att använda din kikare under dagen är detta kanske inte ett stort problem, men om du ska leta efter vilda djur i gryningen eller solnedgången (eller till och med på natten) behöver du en större bländare.

Det finns naturligtvis en nackdel med större bländare, eftersom kikaren blir tyngre ju större bländare den har, och det kan vara ett problem.

Storlek och vikt

Om du ska ut på safari vill du ha din kikare med dig hela tiden och inom räckhåll. Du kan naturligtvis ha kikaren runt halsen eller över axeln, och det fungerar bra för de flesta eftersom du snabbt kan ta tag i kikaren när du ser något intressant.

Men om du också använder en kamera eller har en väska med utrustning kan kikaren lätt komma i vägen. Därför föredrar vissa människor små, kompakta kikare som kan vikas ihop och antingen bäras i fickan eller i en liten bältesväska.

Vikten är naturligtvis viktig i detta avseende, men den är också viktig när du håller kikaren mot ögonen. Ju tyngre kikaren är, desto mer kommer dina händer och armar att skaka. Ju längre du håller i kikaren, desto mer tröttnar dina armar, vilket ofta kan leda till värk och en tillfällig försvagning av armmusklerna.

Kikare med Porro- respektive takprisma

När du handlar kommer du att upptäcka att det finns två typer av kikare: traditionella porroprismor och de nyare takprismorna. Porroprismakikare har pipor som är något förskjutna från okularen, vilket ger dem en W-form. Kikare med takprisma har raka pipor som ger dem en H-form.

Båda typerna har sina för- och nackdelar, men när det gäller safariturer är kikare med takprisma mer än väl lämpade för uppgiften. Här är skälen till detta:

  • Kikare med takprisma är utformade för att vara mer kompakta och lätta.
  • Kikare med porroprisma tenderar att ha större bländare, men de mindre bländarna i kikare med takprisma bör räcka i de flesta fall.
  • Vissa takprismakikare kan vikas ihop kompakt, vilket gör att de lätt kan förvaras.

Eftersom en större bländare vanligtvis innebär en högre vikt kommer de flesta människor inte att välja en större bländare än cirka 50 mm, och i de flesta fall räcker det med 35 mm eller 40 mm för att samla in tillräckligt med ljus.

Om du inte specifikt behöver en kikare med större öppning, t.ex. en porroprismakikare 10×50 för svaga ljusförhållanden, fungerar en mindre kikare med takprisma utmärkt.

Miljön

Som så ofta är fallet bör du alltid ta hänsyn till miljön när du väljer kikare. Även om en vattentät och dimtät kikare kanske är mer av en ”nice to have” än ett ”måste”, är det till exempel en bra idé att leta efter en kikare som har tillräcklig armering för att skydda optiken mot stötar och fall.

Det betyder inte att miljön alltid kommer att arbeta emot dig. Det finns en del fantastiska panoramavyer att se på safari, och du vill inte heller missa dem. Det är här som ett brett synfält kommer in i bilden, eftersom det gör att du kan se mer av din omgivning. Det är också användbart när du ser något som rör sig snabbt, eftersom det gör ditt mål lättare att spåra.

Våra topp 3 bästa safarikikikikare

Med hänsyn till alla de överväganden som nämns ovan är här våra tre bästa kikare för safariturer:

Var och en av dessa har takprismakonstruktion och är därför relativt lätta och kompakta, där Steiner Safari UltraSharp 8×22-kikaren är både den lättaste och den minsta.

Bäst totalt sett

Vortex Optics Diamondback HD 8x32
Vortex Optics Diamondback HD 8x32
Visa på Amazon

Vortex är ett amerikanskt företag som främst specialiserar sig på jaktutrustning, t.ex. kikarsikten, avståndsmätare och naturligtvis kikare. Vortex-serien är ett populärt alternativ för konsumenter över hela världen, och det är inte svårt att förstå varför. Till att börja med är den mycket lätt, med en vikt på bara 451 g (ett pund) – det är cirka 15 % lättare än genomsnittsvikten för liknande kikare.

Dessutom är synfältet imponerande 142 meter på 1 000 meter (8,1 grader), medan optiken är helt flerväggig, vattentät, dimtät och skyddad av den solida ArmorTec-utrustningen. För säkerhets skull har denna kikare en livstidsgaranti från Vortex, som säger att ”oavsett orsak lovar vi att ta hand om dig”.

Bästa budgetalternativet

Celestron Outland X 10x25
Celestron Outland X 10x25
Visa på Amazon

Safaris kan vara tillräckligt dyra i sig själva, men det betyder inte att du måste kompromissa när det gäller tillbehören. Celestron, ett annat amerikanskt företag, har varit verksamt sedan 1964 och har skapat sig ett rykte om att producera prisvärda optiska kvalitetsprodukter för en rad olika hobbies.

Outland-sortimentet är särskilt utformat för dem som tycker om alla aspekter av friluftsliv – inklusive safari. Precis som Diamondback HD:s är de vattentäta och dimtäta och har samma synfält. Objektivlinserna är dock lite mindre, men det ger dem också fördelen att de är mer kompakta och lätta – 326 g, jämfört med Diamondback’s 451 g. Slutligen finner du att optiken är flerväggig (snarare än helt flerväggig), men även om bildkvaliteten kanske inte är lika skarp som Diamondbackens, är den mer än kapabel att ge enastående vyer.

Bästa lättviktsalternativet

Steiner Safari UltraSharp 8x22
Steiner Safari UltraSharp 8x22
Visa på Amazon

Om du letar efter en kikare som du kan ha med dig överallt och använda under långa perioder utan att oroa dig för trötthet i armarna, är Steiners Safari UltraSharp 8×22 kikare något för dig. Steiner, ett tyskt företag, har tillverkat optisk utrustning sedan 1947 och har liksom Vortex och Celestron ett utmärkt rykte hos konsumenter världen över.

Av våra tre val har Safari UltraSharp 8×22 den minsta bländaren, men det gör den också till den mest kompakta (14,8 x 12,9 x 8 centimeter) och den lättaste (283 g eller 0,6 pund).Liksom de andra är den vattentät och dimtät och har ett slitstarkt gummiarmor som är konstruerat för att klara 11 G:s stötar. På nackdelen har den det minsta synfältet (125 meter på 1 000 meter, eller 7,1 grader), men dess mycket lätta konstruktion kompenserar mer än väl för detta.

Slutsats

Om du åker på safari vill du få ut så mycket som möjligt av din tid, och det innebär att du ska kunna se så mycket som möjligt. Ett sätt att göra detta är att använda kikare; de kan inte bara visa dig alla djur på marken, utan de kan också låta dig njuta av fåglarna i luften och landskapet som omger dig. Det bästa av allt är att kikare ger dig en perfekt möjlighet att komma närmare alla sevärdheter på safari – utan att riskera ditt liv!

Ofta ställda frågor

Vilken är den bästa förstoringen för en safarikikikikare?

Generellt sett vill du inte ha en kikare med för låg förstoring eftersom den inte ger dig den närbild du vill ha. Men större förstoringar kommer också att förstärka eventuella skakningar som du kan uppleva, vilket gör det svårare att upptäcka och sedan spåra ditt mål. Med detta i åtanke använder de flesta människor en förstoring mellan 7x och 10x, med 8x som det bästa.

Vilka är de olika typerna av optiska beläggningar?

Kikare optik behandlas nästan alltid med antireflexbehandlingar för att förbättra bildkvaliteten. Antalet beläggningar varierar dock beroende på tillverkare och modell. Optiken bör åtminstone vara belagd, vilket innebär att minst en av de optiska elementen har behandlats på minst en sida. Multibelagd innebär att minst en av de optiska elementen har fått flera beläggningar på minst en sida och helt multibelagd innebär att alla optiska element har fått flera beläggningar på alla sidor.

Är det värt att köpa en bildstabiliserad kikare för en safari?

Bildstabiliserade kikare gör just det – de använder vanligtvis elektronik för att motverka de skakningar som du kan uppleva med vanliga kikare och ger en stabilare bild. Märkesmodeller är dock dyra och många anser att de är ett ”trevligt att ha” snarare än ett ”måste”. Med det sagt kan en bildstabiliserad kikare säkert visa sig vara användbar om du upplever en tuff tur över savannen!

Richard J. Bartlett

Born and raised in England, Richard has had a passion for the stars since the age of six and has been writing about astronomy for 20 years. During that time, he’s had the opportunity to use a wide selection of binoculars, both for astronomy and daytime use, and owns more than ten binoculars himself. Richard now lives in southern California, and can often be found outside with his binoculars whenever the skies are clear.

Kommentarer

Lämna en kommentar

Din kommentar kommer vid behov att revideras av webbplatsen.